Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Klasické. Presne taký je japonský čaj Bancha. Je to najbežnejší druh čaju, s ktorým sa v krajine vychádzajúceho slnka stretnete. Každý ho tu pije od rána do večera. Anemusia sa obávať nespavosti. Bancha totiž nielen skvele chutí, ale obsahuje aj veľmi málo kofeínu.
Japonsko je takmer synonymom kvalitného zeleného čaju. História jeho výroby siaha až do 8. storočia, a to je už pekných pár rokov cenných skúseností. A keďže Japonci sú aj zruční obchodníci, pochopili, že po ich produkte je veľký dopyt aj za ich hranicami, a od polovice 19. storočia si japonské čaje môžete vychutnať aj v Európe.
Dnes sa čajové polia v Japonsku rozprestierajú na ploche takmer 46 000 hektárov a ich produkcia presahuje 85 000 ton. Jedinečnosť japonského čaju potvrdzuje aj skutočnosť, že v roku 2013 bola japonská kuchyňa zapísaná na zoznam nehmotného dedičstva UNESCO.
Čajové giganty ako Matcha, Sencha a Gyokuro pochádzajú z Japonska. Ale skôr ako sa ponoríte do týchto lahôdok, mali by ste začať na prvom stupni, a to je Bancha. Čajový zber Bancha je takmer identický s čajom Sencha a na prvý pohľad sa vám môžu zdať podobné. Je tu však predsa len rozdiel.
Bancha sa zbiera až koncom leta alebo začiatkom jesene, keď sa kofeín z listov presunie do konárov a koreňov čajovníka. Listy sú tmavozelené, ploché a mierne zvinuté. Zberači, ktorí nosia na chrbte veľké prútené koše, trhajú listy, ktoré sa potom rozložia na slnku a nechajú zvädnúť. Potom sa listy krátko povaria, aby sa zabránilo oxidácii a zachovala sa ich krásna smaragdová farba. Čajové lístky sa potom zrolujú, vysušia, roztriedia a zabalia pre svetový a domáci trh.
Ak hľadáte spoločníka na celodenné popíjanie, práve ste ho našli. Jeho sladká a svieža chuť s minimálnou trpkosťou vás prenesie priamo do japonských čajových záhrad.
Na prípravu postačí jedna, maximálne dve čajové lyžičky, ktoré zalejete 200 ml horúcej vody s teplotou 70-80 °C (približne 2 minúty po dosiahnutí varu). Šálku nechajte zakrytú lúhovať 1 až 2 minúty a potom sceďte. Bancha a bazový sirup sú vynikajúcou kombináciou. Nálev má svetlú, žltú alebo žltozelenú farbu. Vôňa je, ako sme pri zelených čajoch zvyknutí, príjemne trávová.
A čo ľadová Bancha? Žiadny problém! Na 0,5 litra pridáme tri až štyri čajové lyžičky, zalejeme horúcou vodou (70 - 80 °C), necháme lúhovať (1 až 2 minúty) a precedíme. Potom ho nechajte aspoň hodinu odstáť v chladničke a nakoniec pridajte niekoľko kociek ľadu.
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
1000 ks skladom
UPS - doručenie 4 dni | 13. 1. | 4,58 € |
Miesto dodania SK | 9. 1. | 3,49 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.