Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Další varianty
Brazília je najväčším vývozcom kávy na svete, kávovníky sú najdôležitejšou poľnohospodárskou plodinou v Brazílii a brazílska káva je najlepšia na svete. Nemáme tých najlepších príliš veľa? Keď zacítite nádhernú vôňu, ochutnáte jemný, sladký dúšok a rozvibrujete hustú penu, sami budete vedieť, že sa pozeráte na to najlepšie od latinskoamerických výrobcov. V Brazílii sa totiž pestuje už takmer 300 rokov...
Prvé kávovníky sa do Brazílie dostali v roku 1727 vďaka francúzskym misionárom, ktorí pristáli v brazílskom prístave Pará a začali ich pestovať. Postupne sa malé plantáže začali rozširovať smerom na juh a v roku 1770 už boli kávovníky v Riu De Janeiro. Zámerom misionárov bolo pestovať kávovníky len pre potreby miestneho obyvateľstva, ale v priebehu 19. storočia sa začal rozširovať dopyt z Európy a USA a v roku 1830 sa Brazília dostala na trón a obsadila prvé miesto vo svetovej produkcii. Už v tomto období tvorí 20 % svetového vývozu (v roku 1920 je to dokonca 80 %). Majitelia pôdy, na ktorej sa zakladajú plantáže, sa stávajú rešpektovanými vlastníkmi pôdy, ktorí majú vplyv aj na politickú, sociálnu a hospodársku sféru a Brazília prekvitá, čo sa odráža na kvalite života miestneho obyvateľstva. Malé mesto Sao Paolo, ktoré bolo len prístavom pre ľudí hľadajúcich nerastné suroviny v tejto oblasti, sa vďaka podmienkam vhodným na pestovanie kávy stáva jedným z najdynamickejších a najživších miest. Keď bolo v roku 1888 zrušené otroctvo, africkí migranti hľadajúci miesto na slnku sa usadili v Sao Paole. V roku 1850 malo mesto 30 000 obyvateľov, o 70 rokov neskôr ich počet vzrástol na 240 000 . Demografická rozmanitosť mesta sa tu prejavuje dodnes.
Problémy v raji nastali po krachu na newyorskej burze, keď svet zasiahla hospodárska kríza. Tá si vybrala svoju daň aj na dovtedy perfektne fungujúcom obchode s kávou. Káva ako nepotrebný tovar prestala byť pre svet zaujímavá. Niektorí museli svoje plantáže predať pod cenu a nepredané tony skončili v spaľovniach. Brazília sa dokázala z tejto krízy spamätať, poučiť sa z nej a dnes sa podieľa jednou tretinou na celkovej svetovej produkcii. Plocha, ktorú zaberajú kávové plantáže, je neuveriteľných 2,3 hektára a každý Brazílčan spotrebuje 6 kg kávy ročne. Zaujímavé je, že Brazílčania si potrpia na menej kvalitnú robustu, pretože tú najlepšiu posielajú do sveta.
Káva sa v Brazílii pestuje vo viacerých regiónoch, ale medzi najznámejšie patria regióny Sao Paolo, Paraná a Minas Gerais v nadmorskej výške od 800 do 1 400 m n. m. Brazília má ideálne podmienky na rast kávovníkov. Nielenže leží v troch klimatických pásmach, ktoré sú ideálne na ich rast, ale horské podnebie, horúce slnko, teplota a kvalitná pôda dávajú brazílskej káve to, čo potrebuje. V Brazílii sa ročne vyprodukujú takmer 3 milióny ton kávových zŕn, ktoré sa väčšinou dodávajú v 60-kilogramových jutových vreciach do Nemecka, Talianska, USA, Japonska a Belgicka.
Zber v Brazílii sa vykonáva ručne, ale aj mechanicky, aby sa uspokojil vysoký dopyt. Po zbere sa zrná oddelia od dužiny a šupky a začne sa proces nazývaný pranie. V tomto okamihu sa triedia použiteľné zrná od nekvalitných. Potom sa umiestnia do kadí, kde prebieha fermentácia, ktorá je prísne kontrolovaná, pretože potom určuje chuť kávy. Zrná sa potom sušia. Najprv na slnku a po odstránení potrebnej vlhkosti sa sušia v sušiarni. Potom sa zrná zabalia do jutových vriec, kde čakajú niekoľko mesiacov, kým sú pripravené na vývoz.
V štáte Minas Gerais, približne 2 hodiny cesty od mesta Belo Horizonte, sa nachádza plantáž s názvom Fazenda da Lagoa alebo Farma pri jazere. Na 200 hektároch pôdy tu pestujú vynikajúcu kávu, obklopenú jazerom, horami a čistými lesmi. A čo iné môže rásť v tejto takmer nedotknutej scenérii ako dokonalé kávovníky produkujúce jemnú, vyváženú a sladkú kávu?
Káva Brasil Fazenda Lagoa má jemné čokoládové, kakaové a orechové tóny. Po chvíli ucítime aj vôňu ovocia, najmä marhúľ. Vôňa je rovnako sladká a jemná ako chuť. Dá sa z nej pripraviť vynikajúce espresso a cappuccino a pena je ľahká a vydrží až do vypitia. Ak dávate prednosť mierne kyslej káve, Fazenda Lagoa je pre vás, v tejto káve nenájdete takmer žiadne stopy kyslosti a je vhodná pre začiatočníkov aj skutočných znalcov kávy. V skutočnosti si každý nájde svoju obľúbenú kávu.
Kávu zomeľte na požadovanú hrubosť. Na prípravu mletej kávy použite 2 čajové lyžičky na 250 ml vody. Teplotavody pri zalievaní by mala byť 95 °C.
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
1000 ks skladom
UPS - doručenie 4 dni | 13. 1. | 4,58 € |
Miesto dodania SK | 9. 1. | 3,49 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.