Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Má sladkú chuť, príjemne vonia a počas Vianoc je takmer v každej domácnosti. Škorica má však oveľa širšie využitie, či už v našej kuchyni alebo v lekárničke. Bez toho, aby sme si to uvedomovali, má priaznivé účinky na náš organizmus. To vedeli už v starovekom Grécku, Ríme a vzdialenej Číne.
Ľudstvo sa so škoricou zoznámilo už 4000 rokov pred naším letopočtom v Číne. Jej kôru používali nielen v jedle, ale aj na liečebné účely. V starovekom Egypte boli očarení jej omamnou vôňou a okamžite si ju zamilovali, rovnako ako v Grécku. Škorica bola drahá, bežným smrteľníkom nebola bežne dostupná a cisári ju dávali ako dar svojim priateľom a vzácnym návštevníkom alebo na počesť bohov. Dokonca aj v Biblii môžeme nájsť niekoľko riadkov o škorici. Stále však hovoríme o čínskej škorici; cejlónska škorica sa začala dovážať až okolo 16. storočia so zámorskými plavbami. V tom istom storočí sa toto exotické korenie prvýkrát dostalo aj do českých krajín.
O cejlónsku škoricu sa viedli mnohé bitky. Prvý z nich začali v roku 1580 Portugalci, ktorí chceli pre svoju krajinu čo najviac hnedej kôry a utláčali, nútili a tyranizovali miestne obyvateľstvo, aby pre nich pestovalo a spracovávalo čo najviac škorice. V roku 1632 sa na Cejlóne (dnešná Srí Lanka) začali usadzovať Holanďania, ktorí chceli na pestovaní škorice zbohatnúť, a po dlhých bojoch Portugalci ustúpili a Holanďania postupne rozšírili pestovanie do Indonézie.
V zásade existujú dva základné druhy škorice - cejlónska škorica a čínska škorica. Tá, ktorá sa pestuje na ostrovnom štáte v juhovýchodnej Ázii, sa nazýva "pravá". Má sladšiu a jemnejšiu chuť ako "nefalšovaná", iný spôsob spracovania a predovšetkým obsahuje len minimálne množstvo kumarínu. Cejlónska škorica má svetlohnedú farbu a na dotyk je krehká. Čínska škorica, ktorá sa pestuje v Indonézii, Indii a Barme, ako aj v Číne, má tmavohnedú f arbu a zvitky sú hrubé, takmer neporušené a vyzerajú ako práve vystrihnuté z katalógu. Majú oveľa nižšiu cenu, ale oveľa vyšší obsah škodlivého kumarínu. Chuť je ostrá, výrazná a silne aromatická.
Rozdiel je aj v spracovaní. Stromy, z ktorých sa získava cejlónska škorica, sa vždy orezávajú na jar a na jeseň . Potom sa odstránia konáre a listy a kôra sa uvoľní stlačením tvrdého dreva po obvode konárov. Kôra sa ľahko odreže a olúpe. Potom sa natiahne na tyč a zvyčajne sa oškrabáva ručne. Posledným krokom je sušenie, pri ktorom sa zroluje do "rúrky". V prípade čínskej škorice sa používa celá kôra; v prípade cejlónskej škorice sa vrchná kôra oškrabáva a používa sa len vnútorná kôra.
Škorica pochádza zo stále zeleného stromu s názvom škoricovník cejlónsky (Cinnamomum zeylanicum). Ako napovedá jej druhové meno, rastie na území niekdajšieho Cejlónu, dnes Srí Lanky. Je to mohutný tropický strom, ktorý môže vo voľnej prírode dosahovať výšku až 15 metrov, ale kvôli častému orezávaniu u miestnych poľnohospodárov nepresahuje výšku 2,5 metra. Škoricovník má pomerne mohutné konáre, na ktorých rastú zelené kožovité listy. Kvety majú šesť okvetných lístkov a sú svetlej farby. Najčastejšie sú biele alebo žlté. Plodom sú hnedočervené bobule. Škoricovník potrebuje na svoj rast piesočnatú pôdu, tieň, dostatok zrážok a vysoké teploty.
Škorica nie je len lahodné korenie, ktoré sa hodí do mnohých jedál. Možno ju popíjať pri mnohých ochoreniach alebo ako prevenciu. Najlepší spôsob je vo forme čaju, keď sa dve čajové lyžičky zalejú 250 ml vriacej vody, nechajú sa 5 až 7 minút odstáť a potom sa scedia. Odporúča sa piť 1 až 2 šálky pravidelne denne počas jedného mesiaca. Potom urobte prestávku aspoň dva týždne. Tehotné a dojčiace ženy by mali škoricu používať len ako príležitostné korenie. Škorica pôsobí obzvlášť dobre s medom, preto sa táto kombinácia veľmi odporúča.
Okrem vnútorného použitia sa škorica môže používať aj ako masť. Na jej prípravu zmiešajte škoricu a med v pomere 50:50, kým nevznikne hustá pasta. Tá sa potom natiera na postihnuté miesto.
Škorica by sa nemala používať pri horúčkových stavoch, pretože môže spôsobiť prehriatie organizmu.
NUTRIČNÉ HODNOTY NA 100 G | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota | 978 kJ/234 kcal | ||
Bielkoviny | 4g | ||
Sacharidy | 28g | ||
Tuky | 2g | ||
Vláknina | 53g |
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
1000 ks skladom
UPS - doručenie 4 dni | 13. 1. | 4,58 € |
Miesto dodania SK | 9. 1. | 3,49 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.