Pre mnohých z nás neexistuje iný spôsob, ako začať deň, ako šálkou čerstvej a lahodnej kávy. Hoci existuje množstvo kávovarov a kaviarní, niekedy si chceme vychutnať kávu priamo v pohodlí domova. Pripraviť si doma vlastnú lahodnú kávu nie je raketová veda - dnes vám ukážeme, ako na to. Objavte tajomstvo dokonalej šálky kávy a posuňte svoje každodenné rituály na úplne novú úroveň.
MLIEŤ ČI NEMLIEŤ?
Absolútnym základom dokonalej kávy sú kvalitné kávové zrná. Vyhnite sa nákupu kávy v supermarketoch. Káva, ktorú nájdete v obchodoch, je pražená vo veľkom množstve a stráca svoje vlastnosti. V dôsledku toho sa nám často stáva, že takmer každá káva chutí rovnako. Ak máte obľúbenú kaviareň, je to v poriadku, ale kávu si vezmite so sebou domov a nameľte si ju tam. Po zomletí káva okamžite stráca svoje vlastnosti a arómu. Mletie kávy je zároveň pridanou hodnotou v podobe voňavej domácnosti. Vyberajte si kávu starostlivo a podľa svojich preferencií. A či už máte obľúbenú kaviareň alebo nie, radi vás vezmeme na cestu okolo sveta plnú kávových zŕn. Pretože kvalitnej kávy nie je nikdy dosť.
Južná Amerika
Nechajte sa uniesť sladkými, vyváženými chuťami Južnej Ameriky. Brazília je najväčším vývozcom kávy a brazílska káva je najlepšia na svete. Keď ucítite nádhernú vôňu, ochutnáte jemný, sladký dúšok a rozvibrujete hustú penu, budete vedieť, že sa pozeráte na to najlepšie od výrobcov z Latinskej Ameriky. Vyskúšajte čokoládovú kávuBrasil Fazenda Lagoa alebo orechovú Brasil Santos.
Afrika
Africký kontinent je plný kontrastov, rozmanitosti a priateľských ľudí. Je to krajina, kde môžeme vidieť divokú zver v savanách, vychutnať si dlhé piesočné pláže a ochutnať pravú chuť Afriky. Je to tiež krajina, kde sa vyrába najlepšia zrnková káva na svete. Je rovnako rozmanitá, čarovná a nezabudnuteľná ako krásna. Po prvej šálke spoznáte, ako chutí kávové nebo. Ochutnajtelahodnú arabiku s ovocnýmnádychom z Kene alebočokoládové zrná z Malawi.
KTORÝ NÁSTROJ SI VYBRAŤ?
Pre každý druh kávy je vhodná iná hrubosť a iný spôsob prípravy. To úzko súvisí aj s prístrojom, v ktorom kávu meliete. Existuje niekoľko faktorov, ktoré treba zohľadniť, aby bol váš rituál prípravy kávy dokonalý. Jedným z kľúčových prvkov je typ mletia, ktorý prístroj poskytuje. Kávu možno mlieť od hrubého až po jemné mletie a každý z týchto stupňov ovplyvňuje konečný výsledok v šálke.
Výber nástroja závisí od osobných preferencií, rozpočtu a chuťových požiadaviek. Dôležité je uvedomiť si svoje požiadavky a nájsť ten správny nástroj, ktorý vám otvorí cestu do sveta plného vôní a lahodných zážitkov z kávy.
Pokiaľ ide o samotnú prípravu kávy, existuje niekoľko typov nástrojov, v ktorých sa káva pripravuje. Výber je len na vás a na výber je mnoho produktov - french press, moka kanvice, aeropress a mnoho ďalších.
SAMOTNÁ PRÍPRAVA
Kávu nezalievajte hneď po uvarení vody v kanvici. Bod varu by ju mohol poškodiť a káva by stratila svoju chuť. Ak máte inteligentnú kanvicu, stačí ju nastaviť na požadovanú teplotu kávy. Ak máte len bežnú, je dobré počkať 2-3 minúty, kým voda trochu vychladne. Priemerná teplota na prípravu kávy je približne 80-90 °C. Presnú teplotu však nájdete v kaviarni alebo na obale.
Kávu si vychutnajte horúcu a vypite ju ihneď. Len tak si zachováte lahodnú penu, chuť a príjemnú arómu. Prajeme vám dobrú chuť.