Potřebujete poradit?

info@herbal-store.cz

Nákupný košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

CZK / EUR

Domáca tinktúra - ako kvalitne a efektívne spracovať bylinky

22.1.2024

Tinktúry z rôznych druhov bylín nájdete takmer v každej lekárni a patria medzi veľmi účinné produkty prírodnej medicíny. Tinktúru však nemusíme kupovať, môžeme si ju vyrobiť v pohodlí domova. Ako to však urobiť?

ČO JE TO TINKTÚRA?

Domáca tinktúra je skvelý spôsob, ako účinne využiť liečivé vlastnosti byliniek.

Tinktúra je koncentrovaný tekutý výťažok, ktorý možno použiť ako prírodný liek alebo ako aromatickú prísadu. Vytvára sa macerovaním alebo perlením bylín (alebo aj ovocia) v alkohole. Tieto procesy umožňujú extrahovať liečivé a aromatické látky a iné esencie do tekutého stavu. Alkohol plní úlohu konzervačného prostriedku a slúži ako nosič užitočných látok.

Tinktura

VÝBER SUROVÍN

Najdôležitejším krokom je výber surovín. Môžu sa vybrať bylinky, ovocie, korenie alebo dokonca káva. Na dosiahnutie optimálnych výsledkov je dôležité vybrať kvalitné a čerstvé suroviny. Ak neviete, kde začať, medzi obľúbené voľby patrílevanduľa, šalvia, medovka ,mäta alebo harmanček.

Výber závisí aj od toho, aké účinky od tinktúry očakávate.

PRÍPRAVA

Bylinky a plody by sa mali dobre opláchnuť a nechať uschnúť. Ovocie môžete nakrájať na menšie kúsky - to pomôže uvoľniť silice do tinktúry. Bylinky a ovocie sa potom namočia do alkoholu. Alkohol slúži ako nosič na extrakciu esencií a látok zo zložiek. Platí pravidlo, že čím vyššie percento alkoholu, tým lepšie. Bežné percento alkoholu je približne 40-50 %. Čím vyššie je percento alkoholu, tým viac zlúčenín sa z rastlín a plodov extrahuje.

EXTRAKT

Všetky zložky musia byť dobre ponorené do alkoholu. Môžeme tiež experimentovať s pomerom alkoholu a bylín, aby sme ovplyvnili chuť.

Potom nechajte zmes odpočívať na tmavom mieste, ideálne v skrinke alebo zásuvke, aspoň 2 až 6 týždňov. Nádobou musíte pravidelne pretrepávať, aby sa esencie dobre premiešali. Postupom času alkohol zmení farbu a nadobudne vlastnosti vami vybraných ingrediencií.

FILTRÁCIA

Po dokončení extrakcie je čas tinktúru prefiltrovať. Filtráciou sa odstránia pevné časti zložiek a získame číru tekutinu. Na filtráciu môžete použiť jemné sitko, gázu alebo kávový filter.

Ak chcete, môžete teraz tinktúru osladiť. Na vyváženie chutí je vhodný med alebo agávový sirup.

Filtrace tinktury

KAM S HOTOVOU TINKTÚROU

Hotovú tinktúru skladujte v tmavej fľaši alebo pohári, aby ste esencie chránili pred svetlom. Nezabudnite na etiketu s dátumom výroby a typom tinktúry.

Výroba domácej tinktúry je veľmi jednoduchá a nemusíte za ňu utrácať peniaze v obchodoch a lekárňach. Tinktúry sa používajú na podporu trávenia, posilnenie imunitného systému, zmiernenie stresu alebo ako prírodné aromatické látky.

Hledání

Cookies

Používame súbory cookie na zabezpečenie správneho fungovania vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely a personalizáciu reklám od Googlu a ďalších spoločností. Kliknutím na tlačidlo „Povoliť všetko“ nám udelíte súhlas s ich zberom a spracovaním a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.