Tinktúry z rôznych druhov bylín nájdete takmer v každej lekárni a patria medzi veľmi účinné produkty prírodnej medicíny. Tinktúru však nemusíme kupovať, môžeme si ju vyrobiť v pohodlí domova. Ako to však urobiť?
ČO JE TO TINKTÚRA?
Domáca tinktúra je skvelý spôsob, ako účinne využiť liečivé vlastnosti byliniek.
Tinktúra je koncentrovaný tekutý výťažok, ktorý možno použiť ako prírodný liek alebo ako aromatickú prísadu. Vytvára sa macerovaním alebo perlením bylín (alebo aj ovocia) v alkohole. Tieto procesy umožňujú extrahovať liečivé a aromatické látky a iné esencie do tekutého stavu. Alkohol plní úlohu konzervačného prostriedku a slúži ako nosič užitočných látok.
VÝBER SUROVÍN
Najdôležitejším krokom je výber surovín. Môžu sa vybrať bylinky, ovocie, korenie alebo dokonca káva. Na dosiahnutie optimálnych výsledkov je dôležité vybrať kvalitné a čerstvé suroviny. Ak neviete, kde začať, medzi obľúbené voľby patrílevanduľa, šalvia, medovka ,mäta alebo harmanček.
Výber závisí aj od toho, aké účinky od tinktúry očakávate.
PRÍPRAVA
Bylinky a plody by sa mali dobre opláchnuť a nechať uschnúť. Ovocie môžete nakrájať na menšie kúsky - to pomôže uvoľniť silice do tinktúry. Bylinky a ovocie sa potom namočia do alkoholu. Alkohol slúži ako nosič na extrakciu esencií a látok zo zložiek. Platí pravidlo, že čím vyššie percento alkoholu, tým lepšie. Bežné percento alkoholu je približne 40-50 %. Čím vyššie je percento alkoholu, tým viac zlúčenín sa z rastlín a plodov extrahuje.
EXTRAKT
Všetky zložky musia byť dobre ponorené do alkoholu. Môžeme tiež experimentovať s pomerom alkoholu a bylín, aby sme ovplyvnili chuť.
Potom nechajte zmes odpočívať na tmavom mieste, ideálne v skrinke alebo zásuvke, aspoň 2 až 6 týždňov. Nádobou musíte pravidelne pretrepávať, aby sa esencie dobre premiešali. Postupom času alkohol zmení farbu a nadobudne vlastnosti vami vybraných ingrediencií.
FILTRÁCIA
Po dokončení extrakcie je čas tinktúru prefiltrovať. Filtráciou sa odstránia pevné časti zložiek a získame číru tekutinu. Na filtráciu môžete použiť jemné sitko, gázu alebo kávový filter.
Ak chcete, môžete teraz tinktúru osladiť. Na vyváženie chutí je vhodný med alebo agávový sirup.
KAM S HOTOVOU TINKTÚROU
Hotovú tinktúru skladujte v tmavej fľaši alebo pohári, aby ste esencie chránili pred svetlom. Nezabudnite na etiketu s dátumom výroby a typom tinktúry.
Výroba domácej tinktúry je veľmi jednoduchá a nemusíte za ňu utrácať peniaze v obchodoch a lekárňach. Tinktúry sa používajú na podporu trávenia, posilnenie imunitného systému, zmiernenie stresu alebo ako prírodné aromatické látky.