Pri potulkách západnou Afrikou by sme pravdepodobne narazili na strom, ktorého plody by miestni obyvatelia žuli. Dodáva im energiu, povzbudzuje ich telo a dodáva mu energiu na intenzívnejšiu prácu. A ako sa tieto zázračné plody volajú? My ich nazývame kolové orechy a strom, ktorý ich produkuje, sa volá lesklý kolový strom. Znie vám tento názov povedome? Možno áno, pretože v latinčine sa nazýva Cola nitida a tento názov si požičal jeden americký lekárnik na pomenovanie svojho sirupu Coca-cola.
Z afrických pralesov na pulty obchodov
Do Kolovníka saafrické kmene dostali pred niekoľkými storočiami. Plody koly používali nielen na posilnenie, doplnenie energie a povzbudenie . Zároveň dokázali lovci dlho čakať na vhodnú korisť, pretože kolové oriešky im pomáhali prekonať hlad a smäd. Aj pre zvláštneho návštevníka alebo cudzinca bola vždy pripravená miska kolových plodov, ktoré sa ponúkali ako prejav štedrosti. A dokonca aj moslimovia si radi dopriali kolu namiesto zakázaného alkoholu.
Spojitosť Coca-Coly s Kolovníkmi sme naznačili už v úvode. Aký je však celý príbeh? V 80. rokoch 19. storočia americký lekárnik John Stith Pemberton namiešal nový posilňujúci sirup, ktorý obsahoval výťažky z Erythoxylynu koka (známeho aj ako Coca Cola), víno, Kolovník, perlivú vodu, cukor a ďalšie prísady. Vznikol tak nový nápoj, ktorý sa predával pod názvom "Pemberton's Coca". V období americkej prohibície sa do sirupu už víno nepridávalo a so zmenou zložiek prišla aj zmena názvu a posilňujúci tonik sa dodnes nazýva Coca-Cola. Začiatkom 20. storočia prišla ďalšia rana, keď sa zverejnili narkotické účinky Coca-Coly a z ponuky limonád sa musela stiahnuť. Nakoniec sa prestala vyrábať aj Coca-Cola a nahradil ju kofeín.
Tak sa skončila najslávnejšia éra Coca-Coly, ktorá takmer upadla do zabudnutia. Jej znovuzrodenie v 80. rokoch 20. storočia podnietil kamerunský spevák a saxofonista Manu Dibango svojou piesňou Goro City, v ktorej spieva o ovocí Cola. Po vydaní piesne sa strom kola opäť dostal do povedomia verejnosti, kde zostal dodnes.
Stálezelený strom z afrického dažďového pralesa
Kola je tropický strom s tuhými, vždyzelenými listami. Merajú približne 13 cm a majú oválny tvar. Kvety sú pýchou stromu, majú bielu alebo žltú farbu a od stredu tmavočervené alebo fialové pruhy. Mechúrik má hviezdicovitý tvar a obsahuje 8 až 12 semien. Semená sú obalené slizom, preto sa musia najprv očistiť a vysušiť, aby z nich zostalo len malé jadro. Z nich sa potom získajú kolové orechy, ktoré sa môžu konzumovať.
Strom kola sa vyskytuje najmä v horúcej Afrike od Nigérie po Sierra Leone. V tejto oblasti sa nachádza aj mnoho umelých plantáží, kde sa stromy vysádzajú a pestujú z čisto hospodárskych dôvodov. Vplyvom človeka sa kolovník rozšíril aj do juhoamerickej Brazílie a Kolumbie a do Karibiku.
Domorodí Afričania používali plody koly buď čerstvé bez akejkoľvek úpravy, alebo ich sušili a krájali na jemné guľôčky, ktoré potom konzumovali.
Energia na požiadanie a bojovník proti stresu
V prvom rade je cola účinným stimulantom a energizérom. Má pozitívny vplyv na centrálny nervový systém, zlepšuje koncentráciu,zvyšuje chuť do práce, znižuje pocit únavy a prečisťuje myseľ. Osviežuje mozog a urýchľuje mozgové procesy. Po požití sa energia rozprúdi do celého tela a cítime sa vitálnejší. Prvé účinky pociťujeme po 30 minútach od požitia a môžu trvať až 4 hodiny, ale, samozrejme, záleží na tom, nakoľko ste milovníkmi kávy alebo energetických nápojov s obsahom kofeínu. Častým pitím týchto produktov si môžeme vytvoriť odolnosť voči kofeínu a účinky sa môžu dostaviť po dlhšom čase alebo rýchlejšie odznieť.
Kolové bobule účinne bojujú proti úzkosti, depresii a stresu a prinavracajú novú chuť do života.
Kolové plody sú vhodné pre študentov, manažérov, ľudí, ktorých odmena sa odvíja od vykonanej práce, a pre všetkých, ktorí potrebujú doplniť energiu a vliať si novú krv do žíl.
Vzbudzuje chuť na milostný akt a rozširuje dýchacie cesty
Na Jamajke a v Kolumbii sa podbeľ používa ako afrodiziakum na vzbudenie vášní a spríjemnenie sexuálneho aktu. Má pozitívny vplyv na dýchací systém, pretože zlepšuje priechodnosť dýchacích ciest a zlepšuje astmu. Taníny, ktoré obsahuje, zasa pomáhajú pri hnačkách, harmonizujú čreváa podporujú tvorbu žalúdočných štiav.
Schudnime s Kolovníkom
Ľubovník určite nie je zázračný prípravok, s ktorým nadbytočné kilogramy zmiznú ako mávnutím čarovného prútika. Určite nám však pomôže zbaviť sa ich rýchlejšie . Bobule stimulujú naše telo a zrýchľujú metabolizmus. Pri športových aktivitách alebo akomkoľvek aktívnom pohybe sa kilogramy zhodia rýchlejšie a navyše kolové oriešky potláčajú náš hlad a dodávajú nám pocit sýtosti.
Na záver je dôležité poznamenať, že bez zdravého životného štýlu a trochy pohybu svoju vysnívanú postavu nedosiahneme. Kolové orechy môžeme použiť len ako podporný nástroj, ale prácu musíme urobiť sami.
Kofeín - kryštalická látka, ktorá stimuluje
Na to, aby Kolovník mal tieto účinky, je potrebná silná látka. V jeho prípade hrá hlavnú úlohu kofeín. Pozrime sa teda naň bližšie. Ide o purínový aloid, ktorý je v plodoch koly prítomný v množstve 2 až 4 %. Kofeín je biela, horká kryštalická látka, ktorú prvýkrát izoloval chemik Ferdinand Runge v roku 1819.
A čo dokáže kofeín? Stimuluje nervový systém, potláča únavu, prebúdza bdelosť, zvyšuje energiu, dodáva pocit sýtosti a je pravdepodobne najpoužívanejším stimulantom na svete. Nájdete ho vo väčšine limonád, energetických nápojov, kávy a čaju. Vysoký obsah kofeínu majú aj juhoamerické náprotivky podbeľa, guarana a yerba maté.
Okrem kofeínu obsahuje aj vitamíny
Kofeín spolu s teobromínom tvorí viac ako polovicu objemu plodov koly a obsah kofeínu je 3-krát vyšší ako rovnaké množstvo v kávových zrnách. A čo ďalšie by sme v kolovníku našli? Triesloviny, bielkoviny a vitamíny B a C.
Ako si vybrať správne množstvo
Prášok. Pridajte ich do 250 ml horúceho mlieka a dobre premiešajte. Kolovník môžeme použiť aj ako kávovú náhradu a pripraviť ho rovnakým spôsobom. Namiesto horúceho mliekazalejeme prášok 250 ml horúcej vody, pridáme trochu mlieka a premiešame. Keďže je karob horký, odporúčame ho ochutiť medom alebo cukrom.
Výťažok. Ak chcete čo najskôr pocítiť príval novej energie, pridajte 0,5 až 1 g späť do horúceho mlieka a povarte. Keď mlieko začne vrieť, odstráňte plameň a nápoj nalejte do pohára. Podobne ako prášková forma, aj samotný extrakt je horký, preto opäť odporúčame nápoj pred konzumáciou osladiť. Extrakt môžete pridať aj do jogurtu, smoothies alebo šalátov.
Kapsule: Kapsuly sú najjednoduchšou formou užívania. Nemusíme sa trápiť so žiadnym nápojom, stačí užiť jednu alebo dve kapsule denne s pohárom vody. Kapsuly sa v našom tele rýchlo rozpustia a účinné látky začnú okamžite pôsobiť.
Odporúčame kombináciu s guaranou. Účinky Kolovníka pocítime takmer okamžite, ale po 2 až 4 hodinách sa vytratia. Guarana má opačný účinok. Jej účinky nastupujú pomaly, ale trvajú až niekoľko hodín. Táto kombinácia nám teda zaručuje rýchly nástup energie až na 8 hodín.
Na čo si dať pozor a kto by sa mal Kolovníku vyhnúť
Ak sme opatrní a neprekročíme dennú dávku, nehrozia nám žiadne vedľajšie účinky. Ak užijeme vyššie dávky, objaví sa nepokoj, tras, nervozita, nespavosť, podráždenosť a zrýchlený tep. Vyhnite sa užívaniu Kolovníka (ako pri všetkých stimulantoch) vo večerných hodinách. Nemusí byť ľahkézaspať a bolo by ťažké prespať celú noc.
Ak plánujete užívať Kolovník nepretržite dlhší čas, urobte si po mesiaci užívania aspoň 14-dňovú prestávku. Z dlhodobého hľadiska by sme si vybudovali tzv. toleranciu na obsiahnuté látky. To znamená, že naše telo už na tieto látky nereaguje a dávku je potrebné zvýšiť. Tým sa vlastne znehodnocujú účinky rastliny.
Ľubovník bodkovaný nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy, malé deti, osoby s vysokým krvným tlakom alebo problémami so srdcom a cievami.