Oxymel, čarovný nápoj našich babičiek a prababičiek, sa v posledných rokoch vracia na scénu. Táto zázračná zmes medu, octu a byliniek ponúka širokú škálu zdravotných výhod a zároveň poteší vaše chuťové poháriky. V súčasnosti sa stáva čoraz obľúbenejšou pre svoje protizápalové, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti.
Čo je oxymel?
Je to liečivý, mierne fermentovaný nápoj plný zdravia a vitamínov. Nápoj vzniká kombináciou jednoduchých ingrediencií, ktoré sa určite nachádzajú vo vašej kuchyni. Pozostáva z medu, octu a často aj byliniek. Vďaka octu sa z neho získavajú aj látky, ktoré by sme z bežného nápoja nedostali.
Ako ďaleko do minulosti siaha oxymel?
Jeho história siaha až do starovekého Grécka, kde sa používal ako liek, ale aj ako dochucovadlo. Hippokrates ho odporúčal pri rôznych zdravotných problémoch. V stredoveku bol oxymel často súčasťou lekárničiek a používal sa na liečbu rôznych ochorení od prechladnutia až po tráviace ťažkosti.
Prečo je oxymel taký zdravý?
Za jeho magické účinky vďačíme zložkám. Med je prirodzeným zdrojom antioxidantov a je plný vitamínov a minerálov. Podporuje našu imunitu a má antibakteriálne účinky. Ocot obsahuje kyselinu octovú, ktorá má protizápalové vlastnosti a podporuje správne fungovanie tráviaceho systému.
Do oxymelu možno pridať bylinky, ktoré mu dodajú ďalšie výhody, napríklad upokojenie alebo lepší spánok.
Príprava a zložky
Zmiešajte med a ocot v pomere 1:3 (jeden diel medu na tri diely octu). Nakrájajte alebo nasekajte vybrané bylinky a pridajte ich do zmesi. Nádobu uzavrite a silno ňou potraste, aby sa všetky zložky premiešali. Zmes nechajte macerovať aspoň 2 týždne na tmavom a chladnom mieste. Raz za čas nádobou zatraste. Po uplynutí doby macerácie zmes preceďte a prelejte do čistej sklenenej fľaše.
Ako používať oxymel?
Hotový oxymel si môžete nakvapkať do čaju, pridať niekoľko čajových lyžičiek do pohára vody alebo ho použiť ako šalátovú zálievku. Oxymel dodá vášmu šalátu zaujímavú chuť a zároveň ho obohatí o množstvo skvelých ingrediencií.
Zloženie
- Med (najlepšie nepasterizovaný med od miestnych včelárov)
- Ocot (jablkový, balzamikový alebo vínny)
- Bylinky (podľa potreby)
- Sklenená nádoba s viečkom
Skladovanie
Oxymel by sa mal skladovať na chladnom a tmavom mieste, najlepšie v chladničke. Tým sa predĺži jeho trvanlivosť a zachovajú sa všetky jeho prospešné látky. Nízke teploty spomaľujú proces fermentácie.
Obľúbené kombinácie bylín
Na podporu imunity
Na lepší spánok
Levanduľa a medovka sú dve bylinky, ktoré sa často spájajú s relaxáciou a dobrým spánkom. Obe majú upokojujúce účinky na myseľ a telo.
Na lepšie trávenie
Mäta a fenikel sú bylinky, ktoré sa často kombinujú v čajových zmesiach pre ich príjemnú chuť a priaznivé účinky na trávenie. Použitie mäty tiež dodáva šťaveľu príjemnú arómu.