Potřebujete poradit?

info@herbal-store.cz

Nákupný košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

CZK / EUR

Med, sladký liek prírody - ako prospieva nášmu zdraviu?

6.11.2024

Med, zlatistá tekutina od usilovných včiel, je známy svojou lahodnou chuťou a už po stáročia je cenený pre svoje liečivé vlastnosti. Jeho komplexné zloženie nám môže pomôcť v mnohých ohľadoch. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo všetko med dokáže.

História medu

Najprv však trochu histórie. Med je jednou z najstarších a najoceňovanejších potravín a ľudstvo ho využíva od nepamäti. Obľúbeným sa stal, samozrejme, pre svoju sladkú chuť, ale v určitých obdobiach bol považovaný aj za symbol bohatstva. Vedeli ste, že med zbierali ľudia už v praveku? Naši prví predkovia objavili med vo voľne žijúcich úľoch. V starovekom Egypte sa med používal na balzamovanie tela, v Grécku dodával ľuďom silu a múdrosť a Rimania používali med ako sladidlo a prísadu do nápojov. V stredoveku sa med začal používať ako hlavné sladidlo a používal sa aj na výrobu medoviny a iných alkoholických nápojov. V tomto období sa začalo rozvíjať aj včelárstvo a med sa stal dôležitým obchodným prostriedkom.

Po objavení cukrovej trstiny a cukrovej repy sa spotreba medu a jeho používanie ako hlavného sladidla výrazne znížili. V posledných rokoch sa však záujem o med opäť zvýšil, najmä vďaka jeho zdravotným účinkom. A to z viacerých dôvodov.

Prečo je med taký zdravý?

  • Antibakteriálne a protizápalové vlastnosti: med obsahuje peroxid vodíka a ďalšie látky, ktoré účinne bojujú proti baktériám a vírusom. Preto sa často používa na liečbu rán, popálenín a infekcií dýchacích ciest.
  • Imunitný systém: Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha med chrániť bunky pred poškodením a posilňuje náš imunitný systém.
  • Hojenie : Med podporuje tvorbu nových buniek a urýchľuje proces hojenia.
  • Tráviaci systém a energia. Jednoduché cukry v mede sa rýchlo vstrebávajú a poskytujú okamžitý zdroj energie.

Zaujímavosti o mede

  • Jeho chuť a farba sa líši v závislosti od kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár.

  • Vďaka svojmu zloženiu a nízkemu obsahu vody je med prirodzene konzervovaný a môže vydržať veľmi dlho.

  • V minulosti sa med používal ako sladidlo, ale aj ako palivo do sviečok.

  • Archeológovia objavili v egyptských pyramídach nádoby s medom, ktorý bol stále jedlý.

Hledání

Cookies

Používame súbory cookie na zabezpečenie správneho fungovania vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely a personalizáciu reklám od Googlu a ďalších spoločností. Kliknutím na tlačidlo „Povoliť všetko“ nám udelíte súhlas s ich zberom a spracovaním a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.