Med, zlatistá tekutina od usilovných včiel, je známy svojou lahodnou chuťou a už po stáročia je cenený pre svoje liečivé vlastnosti. Jeho komplexné zloženie nám môže pomôcť v mnohých ohľadoch. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo všetko med dokáže.
História medu
Najprv však trochu histórie. Med je jednou z najstarších a najoceňovanejších potravín a ľudstvo ho využíva od nepamäti. Obľúbeným sa stal, samozrejme, pre svoju sladkú chuť, ale v určitých obdobiach bol považovaný aj za symbol bohatstva. Vedeli ste, že med zbierali ľudia už v praveku? Naši prví predkovia objavili med vo voľne žijúcich úľoch. V starovekom Egypte sa med používal na balzamovanie tela, v Grécku dodával ľuďom silu a múdrosť a Rimania používali med ako sladidlo a prísadu do nápojov. V stredoveku sa med začal používať ako hlavné sladidlo a používal sa aj na výrobu medoviny a iných alkoholických nápojov. V tomto období sa začalo rozvíjať aj včelárstvo a med sa stal dôležitým obchodným prostriedkom.
Po objavení cukrovej trstiny a cukrovej repy sa spotreba medu a jeho používanie ako hlavného sladidla výrazne znížili. V posledných rokoch sa však záujem o med opäť zvýšil, najmä vďaka jeho zdravotným účinkom. A to z viacerých dôvodov.
Prečo je med taký zdravý?
- Antibakteriálne a protizápalové vlastnosti: med obsahuje peroxid vodíka a ďalšie látky, ktoré účinne bojujú proti baktériám a vírusom. Preto sa často používa na liečbu rán, popálenín a infekcií dýchacích ciest.
- Imunitný systém: Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha med chrániť bunky pred poškodením a posilňuje náš imunitný systém.
- Hojenie : Med podporuje tvorbu nových buniek a urýchľuje proces hojenia.
- Tráviaci systém a energia. Jednoduché cukry v mede sa rýchlo vstrebávajú a poskytujú okamžitý zdroj energie.
Zaujímavosti o mede
Jeho chuť a farba sa líši v závislosti od kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár.
Vďaka svojmu zloženiu a nízkemu obsahu vody je med prirodzene konzervovaný a môže vydržať veľmi dlho.
V minulosti sa med používal ako sladidlo, ale aj ako palivo do sviečok.
Archeológovia objavili v egyptských pyramídach nádoby s medom, ktorý bol stále jedlý.