Keď sa pôda po dlhej zime začína prebúdzať a brezy sa chystajú pučať, je ideálny čas na zber ich miazgy. Tento číry, mierne sladký elixír je už po stáročia cenený pre svoje očistné a posilňujúce účinky. V dnešnom článku sa pozrieme na to, prečo sa zbiera brezová šťava, kedy je na to správny čas, ako to celé funguje a prečo sa rozhodne nemusíte obávať poškodenia stromu.
Čo je brezová šťava a prečo ju zbierať?
Brezová miazga je číra tekutina, ktorú breza čerpá zo zeme skoro na jar, ešte pred tým, ako sa jej začnú otvárať listy. Obsahuje mnoho cenných látok - enzýmy, aminokyseliny, minerálne látky (najmä draslík, vápnik, horčík, železo), vitamíny skupiny B a vitamín C. Má mierne sladkú chuť a považuje sa za prírodné tonikum. Ľudia ju používajú ako očistnú kúru po zime, na podporu imunity, detoxikáciu organizmu, pri únave alebo pri problémoch s obličkami a močovými cestami.
História a tradícia zberu šťavy
Zber brezovej šťavy má hlboké korene v histórii. V severských krajinách, v Rusku, na Ukrajine a v Českej republike ju ľudia zbierajú už celé generácie. V niektorých kultúrach sa miazga považovala za"dar bohov", ktorý symbolizuje nový život a silu jari. Používala sa nielen na priamu konzumáciu, ale aj ako základ pre kvasené nápoje alebo ako prísada do tradičných liečebných receptov.


Kedy a ako zbierať šťavu?
Ideálne obdobie na zber miazgy je veľmi krátke - zvyčajne len niekoľko dní koncom marca a začiatkom apríla, keď sa sneh roztopí, ale listy ešte nezačnú pučať. Vtedy je tok miazgy najsilnejší.
Šťava sa zbiera tak, že sa do kmeňa brezy vyvŕta tenký otvor - zvyčajne 2 - 3 cm hlboký, vo výške približne 50 - 100 cm nad zemou. Do otvoru sa vloží trubička a šťava sa zbiera do čistej nádoby. Strom môže počas dňa vypustiť niekoľko litrov tekutiny.
Ničí zber miazgy brezy?
Je to častá otázka - a je na mieste. Odpoveď však upokojí každého milovníka prírody: zdravá breza bez problémov zvládne jednu úrodu ročne. Dôležité je dodržiavať základné pravidlá:
-
Do stromu vŕtať len raz za rok. Nie je vhodné zbierať z toho istého stromu opakovane alebo niekoľko rokov po sebe.
-
Otvor by mal byť malý a čistý. Po zbere sa môže uzavrieť dreveným kolíkom alebo sa strom môže nechať "zahojiť " - čo zdravé brezy dokážu bez problémov.
-
Nevŕtajte mladé, slabé alebo choré stromy. Vždy si vyberte silnú, zrelú brezu s dostatočne silným kmeňom (ideálne s priemerom aspoň 20 cm).
Správny odber miazgy tak strom neohrozí ani nezničí. Je to podobné ako darovanie krvi - môžete to urobiť, ak ste zdraví.