Popis
Korenie (latinsky Piper methysticum) je rastlina známa pod skráteným názvom Kava Kava, ktorú pre Európu objavil moreplavec James Cook v rokoch 1768 až 1771, keď skúmal krásy Tichého oceánu, a nazval ju "omamným korením". V roku 1776 pomenovali a identifikovali Kava Kava otec a syn Foresterovci, ktorí boli s Cookom na jeho druhej expedícii.
Kava Kava bola po mnoho storočí základom polynézskej kultúry a pre svoje omamné účinky bola súčasťou všetkých náboženských osláv, ako sú svadby, pohreby a narodenie detí. Počas týchto osláv sa Kava Kava vždy popíjala po malých dúškoch. Často sa Kava Kava používala na zlepšenie komunikácie alebo na urovnanie sporov vyplývajúcich z obchodných sporov. Jej význam by sa dal prirovnať k pitiu Yerba Mate v Južnej Amerike alebo pitiu kávy v európskych krajinách.
Korenie je rastlina patriaca do čeľade paprikovité (latinsky Piperaceae), ktorá dnes zahŕňa až 2 000 rôznych rastlín rastúcich najmä v Afrike. Kava Kava je ker vysoký približne 2,5 metra, ktorý výnimočne dorastá do výšky až 6 metrov. Má lesklé, tmavozelené listy srdcovitého tvaru, dlhé 25 cm a široké 10 cm. Kvety sú biele a veľké približne 6 cm a plodom je bobuľa s jedným semenom. Kava kava rastie divoko v západnej a juhozápadnej Polynézii, odkiaľ sa rozšírila do ďalších krajín a v súčasnosti ju možno nájsť od Havaja až po Novú Guineu. Je zaujímavé, že v niektorých oblastiach Melánie sa Kava Kava pije a v iných sa betelový orech žuje. Vo všeobecnosti platí, že tam, kde sa pije Kava Kava , sa betelový orech neje a naopak.
Kava kava sa pre svoje sedatívne účinky používa už 3 000 rokov. Pomáhala pri úzkosti, nervozite a nespavosti. Koreň sa predtým používal aj na liečbu kvapavky a všetky časti rastliny sa používali na vonkajšie poranenia aj vnútorné bolesti. Na Havaji dávali rodičia svojim deťom koreň, ktorý potom žuli, aby ich upokojili a zastavili plač. Čerstvé listy sa zasa prikladali na poranené miesta od jedovatého hmyzu alebo hadov.
V 70. rokoch 20. storočia sa skúmala kava kava a zistilo sa, že obsahuje amidové alkaloidy, laktón a chalkon. Obsahuje aj flavonoidy a látku kawa-laktón.