Akonáhle potrebujeme očistiť organizmus, podporiť správnu funkciu pečene alebo ju odľahčiť, mali by sme siahnuť po pestreci mariánskom. Neviete, ako táto bylina vyzerá? Každý deň ju míňame popri cestách, svojím fialovým vzhľadom zdobí naše záhrady a nepovieme jej inak ako bodliak. Jeho účinky sú známe už od staroveku, grécky lekár Dioskorides naň nedal dopustiť a nedali naň dopustiť ani naše babičky, ktoré verili, že dokáže vyliečiť aj chorú pečeň. Je to naozaj tak?
Nenahraditeľný liek, ktorý takmer upadol do zabudnutia
Počiatky používania ostropestreca mariánskeho siahajú až do starovekého Grécka a Ríma. Starogrécky lekár Dioskorides si myslel, že pomáha pri uštipnutí hadom, a až neskôr sa zistilo, že je nenahraditeľným liekom pre naše pečene. V Ríme ho miestny liečiteľ Plínius považoval za účinný liek, ktorý podporuje odtok žlče. Skutočný "boom" však nastal v 16. storočí, ktoré môžeme označiť ako "zlatý vek pestreca mariánskeho ". Vtedajší liečitelia a samozvaní lekári používali pestrec mariánsky na všetky problémy súvisiace s pečeňou, žalúdkom a brušnou dutinou. Z jeho plodov vyrábali výťažky, tinktúry a odvary, ktoré potom s úspechom podávali svojim pacientom. O storočie neskôr sa aj v Británii vďaka bylinkárovi Nicholasovi Culpeperovi podával pestrec mariánsky pri prvých príznakoch žltačky. V roku 1968 boli v plodoch izolované látky silibinín, silidianín a silikristín, ktoré sú dnes známe pod spoločným názvom silymarín. Látka, ktorá dokáže obnoviť pečeňové tkanivo. Ale aj napriek tomu bola prírodná medicína skôr na ústupe a až teraz sa k bylinkám opäť vraciame , čo je dobré znamenie pre pestrec mariánsky, ktorý v 19. a 20. storočí takmer upadol do zabudnutia.
Pestrec mariánsky, ktorý lieči
Ostropestrec mariánsky je až meter vysoká bylina, ktorú by sme našli v čeľadi hviezdicovitých. V tej istej čeľadi by sme našli aj všeliek Harmanček alebo prvú pomoc pri prechladnutí Echinaceu. Listy vyzerajú ako tŕne a na koncoch majú biele žilky. Najviac upútajú kvety, ktoré môžeme vidieť od júla do septembra a majú tmavočervenú až fialovú farbu. Zaujímavosťou je, že farba kvetov závisí od zásaditosti pôdy. Čím je pH pôdy vyššie, tým sú kvety tmavšie. Plodom je nažka, ktorá nie je väčšia ako jeden centimeter.
Bodliak pochádza z teplého Stredomoria, Kanárskych ostrovov a má korene v Malej a Prednej Ázii. Dnes ho však môžeme počas leta vidieť aj na našom území.
Latinský názov je Silybum marianum, ale môžeme sa stretnúť aj s niekoľkými ľudovými názvami, ako napríklad Kristova koruna, Máriin bodliak, Panny Márie imelo alebo Panny Márie záliv. V jeho českých, ľudových i latinských názvoch sa často objavuje symbolika Panny Márie. Biele žilkovanie na konci listov vraj predstavuje mlieko matky Ježiša Krista a listy v podobe tŕňov odkazujú na korunu, ktorú mal Kristus na hlave počas ukrižovania.
Fialové kvety zdobia každú záhradu
Hoci pochádza z teplých oblastí, aj naše mierne podnebie je k nemu láskavé. Semená vysejeme do pripravených riadkov vzdialených od seba 40 až 50 cm a jemne ich zatlačíme 2 až 3 cm do pôdy. Miesto vybrané pre rastlinu by malo byť slnečné a chránené pred vetrom. Výsev sa odporúča v jarných mesiacoch, ideálne v apríli alebozačiatkom mája. Pôda by mala byť hlinitá, mierne vápenatá a dobre odvodnená. Kyslé pôdy nie sú pre bodliaky vhodné a nemusíme sa dočkať ich kvitnutia. Po vysadení vyklíči približne po 14 dňoch a v lete by sme sa mali tešiť z prvých kvetov. Zalievajte raz týždenne alebo podľa potreby.
Prvá pomoc pre chorú pečeň
Hoci je ťažké povedať, ktorý orgán je v našom tele najdôležitejší, pečeň by sa určite dostala do užšieho výberu. Nachádzajú sa v hornej časti brucha, vážia takmer 1,5 kg a majú niekoľko funkcií. Čistia telo od toxínov, kontrolujú strávenú potravu, ukladajú niektoré vitamíny a produkujú žlč, ktorá sa vstrebáva do krvného obehu a následne ju telo využíva na tvorbu hormónov. Akonáhle ochorie pečeň, ochorie aj naše telo, čo je sprevádzané viacerými problémami. Ako teda uľaviť pečeni a opäť podporiť jej správnu funkciu?
Pestrec mariánsky má výborné výsledky pri liečbe chorej pečene a možno ho považovať za stimulátor funkcie pečene. Podporuje ich správnu funkciu, chráni ich pred škodlivými látkami a negatívnymi vplyvmi, ako je nadmerná konzumácia alkoholu, drog a mastných jedál. Znižuje ich poškodenie, pomáha urýchliť liečbu zápalov a je dokonca vhodný na liečbu cirhózy a žltačky. Obnovuje pečeňové tkanivo, pečeňové bunky a cievy, čo výrazne zvyšuje šance na prežitie (intoxikácia hubami, drogami alebo alkoholom). Kvôli zlému životnému štýlu je naša pečeň zanesená nasýtenými tukmi a dusičnanmi; Pestrec mariánsky čistí pečeň, a tým zlepšuje naše trávenie. A nečistí len pečeň, ale robí celkovú očistu celého nášho tela.
Zlepšuje náladu, posilňuje imunitu a srdce
Pri tráviacom systéme ešte chvíľu zostaneme. Okrem pečene pozitívne pôsobí aj na dvanástnik a žlčník, pomáha pri jeho ochoreniach, harmonizuje trávenie a zmierňuje príznaky tráviacich ochorení, ako sú koliky, žlčníkové kamene a zápaly pečene. Posilňuje imunitný systém a psychiku. Zaháňa depresiu a úzkosť a navodzuje dobrú náladu. Zmierňuje zápaly, alergie a horúčku.
Je tiež vítanou pomocou pre obehový systém. Zvyšuje krvný tlak, sprehľadňuje cievy, podporuje činnosť srdca a znižuje hladinu cholesterolu. Okrem toho pomáha pri poruchách krvného obehu. Zmierňuje bolesti hlavy, migrény a závraty. Pomáha astmatikom, pri sennej nádche a lieči žihľavku. Pri vonkajšom použití je vhodný na hemoroidy, kŕčové žily, rany a opuchy. A výborné výsledky vykazuje aj pri liečbe kožných ochorení. Čistením pečene a detoxikáciou organizmu vyplavuje z tela škodlivé látky, a tým znižuje výskyt akné, vyrážok a ekzémov na minimum.
Látky, ktoré chránia nielen pečeň
Už sme si povedali, čo všetko tento fialový bodliak dokáže, a teraz si predstavíme látky, ktoré sú za tieto účinky zodpovedné. Možno ste o tejto látke nepočuli, ale je to podpora pre naše choré pečene. Nazýva sa silymarín a dokáže obnoviť pečeňové tkanivo. Jeho účinky využívajú najmä ľudia, ktorí sú drogovo závislí, alkoholici, ľudia podstupujúci chemoterapiu, trpiaci cirhózou, silne obézni alebo ľudia po otrave. Teda tí, ktorí potrebujú regenerovať aj ťažko poškodenú pečeň.
Ďalšie obsiahnuté látky sú bielkoviny, kyselina linolová, nenasýtené mastné kyseliny, tyramín, aminokyseliny, vitamín E a cukry.
Správna dávka pre lepšiu náladu a zdravú pečeň
Mleté ovocie:Čaj z mletého ovocia pripravíte tak, že 1 čajovú lyžičku zalejete 250 ml horúcej vody a necháte lúhovať aspoň 15 minút, aby sa uvoľnili všetky liečivé látky. Potom čaj preceďte a pite 3-krát denne. Ráno na lačný žalúdok aspoň pol hodiny pred raňajkami, rovnako pred obedom a pred spaním. Na správne prečistenie ho užívame 21 dní a počas tejto doby sa vyhýbame alkoholu, tabletkám, ktoré zaťažujú pečeň a mastným jedlám. Túto 21-dňovú kúru opakujeme počas roka 3-krát.
Čaj na detoxikáciu pečene:
4 časti plodov pestreca mariánskeho
jeden diel mäty
jeden diel artičoky
Zmes byliniek dôkladne premiešame a pridáme jednu čajovú lyžičku do 250 ml horúcej vody, prikryjeme a necháme 10 minút odstáť. Potom zmes preceďte a pite 3-krát denne , vždy 30 minút pred jedlom. Užívajte opakovane počas 3 týždňov.
Výťažok: Použite 0,5 g práškového extraktu rozpusteného v akejkoľvek tekutine a užívajte 2-krát denne. Výťažok neužívajte nalačno, ale počas jedla alebo bezprostredne po ňom. Keďže počas užívania podstupujeme očistnú kúru, mali by sme sa vyhýbať konzumácii mastných jedál, drog a alkoholu. Extrakt užívame opakovane počas 3 týždňov najmenej dvakrát ročne.
Kapsuly: Najjednoduchšia forma bez akejkoľvek prípravy. Jednu kapsulu zapijeme dostatočným množstvom tekutiny, aby sa v našom tele dobre rozpustila. Časom môžeme pridať ešte jednu. Jednu kapsulu užívame ráno po raňajkách, po pridaní druhej ju užívame po obede alebo pred spaním. Platí to isté ako pri mletom ovocí a extrakte. Počas 21-dňovej očisty neužívame nič, čo by zaťažovalo našu pečeň - alkohol, mastné jedlá alebo lieky. Kúru opakujeme minimálne dvakrát ročne.
Čo môžeme očakávať počas užívania
Pestrec mariánsky je bezpečná bylina, takže sa nemusíme obávať nástupu negatívnych účinkov počas užívania. Len zriedkavo sa môže stať, že počas prvých dní pocítime redšiu stolicu, čo je znakom toho, že sa naše telo čistí od škodlivých látok. Všetko však závisí od toho, ako veľmi je naša pečeň zaťažená.
Pestreca mariánskeho v akejkoľvek forme by sa mali vyvarovať tehotné a dojčiace ženy. Ľudia s vysokým krvným tlakom by mali byť pri jeho užívaní opatrní, pretože rastlina ho mierne zvyšuje, a ľudia trpiaci vážnymi ochoreniami by sa mali poradiť so svojím lekárom.