Má smaragdovo zelenú farbu, jedinečné zloženie a vysoké postavenie v japonskej kultúre. To je možno veľa superlatívov na jeden čaj, ale keď spoznáte jeho účinky, nebudete o ňom hovoriť inak. Volá sa Matcha a na začiatok môžeme prezradiť, žedetoxikuje organizmus, posilňuje imunitu a jeho užívaním predchádzame vzniku viacerých ochorení. Viac vám však neprezradíme, presvedčte sa sami.
Dlhá história, ktorá sa začala v Číne
Hoci si dnes všetci matchu spájame s Japonskom, pravdou je, že tá pôvodná vznikla v Číne. Do krajiny vychádzajúceho slnka sa prvé čajové semienka Matcha dostali až v 12. storočí a postaral sa o to zakladateľ zenového budhizmu Ensai Myoan, keď cestoval po Číne. Semienka zasadil vo svojom chráme ako suvenír zo svojich ciest a keď prvýkrát ochutnal lístky, zistil, že sú oveľa chutnejšie ako odrody, ktoré pil. Začal skúšať rôzne druhy prípravy, aby zistil, kedy chuť najviac vynikne, až prišiel doslova na revolučný spôsob prípravy. Listy rozdrvil žulovými kameňmi na jemný prášok, zalial horúcou vodou a nakoniec vyšľahal. Vďaka tejto príprave sa uvoľnilo viac účinných látok, priestor dostala nádherná aróma a navyše pravidelným pitím Ensai Myoan sa zmiernili niektoré zdravotné problémy. Čaj Matcha sa tak dodnes používa pri zenových budhistických obradoch.
Ďalšími, ktorí podľahli kúzlu čaju Matcha, boli japonskí samuraji. Tí potrebovali do svojho života vniesť pokoj a harmóniu z neustálych bojov, a tak si z pitia čaju urobili upokojujúci rituál.
Dnes už Matcha dávno prekročila svoj tieň obyčajného čaju a je prísadou do dezertov, cukroviniek, zmrzliny, ovocných nápojov, kávy a smoothies.
Špeciálna technika pre kvalitný čaj
Zaujíma vás, ako je možné, že je čaj Matcha taký zelený? Odpoveďou je "technika tieňovania". Znamená to, že celá plantáž sa štyri týždne pred plánovaným zberom zakryje čiernou plachtou, aby slnečné lúče neprenikli do čajových rastlín. Dôvodom je, že matcha je potom nútená produkovať viac chlorofylu, čo má za následok jej tmavozelenú farbu.
Zber sa napriek pokročilej technike stále vykonáva ručne a mletie na prášok sa stále vykonáva na žulových kameňoch. Je zaujímavé, že napriek tomu sú technici schopní vyrobiť 35 kg čaju za jednu hodinu. Celý proces podlieha kontrole a monitorovaniu, aby sa zabezpečilo zachovanie kvality čaju.
Nie je čaj ako čaj alebo pozitívne účinky matcha
O tom, že Matcha nie je len obyčajný čaj, sa presvedčíme v nasledujúcich riadkoch. Čaj Matcha pôsobí ako stimulant, ktorý nám dodáva energiu a jeho účinok môžeme pociťovať až 8 hodín. Osviežuje myseľ, posilňuje pamäť a zlepšuje koncentráciu a náladu. Okrem toho posilňuje imunitný systém a pôsobí proti infekciám.
Popíjanie čaju matcha má aj preventívne účinky. Predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam, zlepšuje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu a upokojuje podráždený žalúdok a črevá. A ak nás prepadne horúčka, prechladnutie alebo ochorenie dýchacích ciest, horúci odvar nám pomôže rýchlejšie sa zotaviť. Matcha podporuje rýchlejší metabolizmus, zmierňuje stres a napätie a zabraňuje vzniku zubného kazu.
V súčasnosti sa o nej hovorí aj v súvislosti s prevenciou rakoviny. V Matche by sme našli katechíny EGCG, ktoré pôsobia proti vzniku rakoviny, ako aj kardiovaskulárnych ochorení. Časopis "Biochemical Pharamcology" uverejnil v roku 2011 článok, v ktorom podľa nezávislých štúdií katechíny eliminovali rast nádorov v pľúcach, žalúdku, pečeni, prsníku a hrubom čreve a zabraňovali množeniu rakovinových buniek.
Antioxidanty, látky, ktoré nás čistia
Matcha je cenným a mimoriadne bohatým zdrojom antioxidantov. Jej pitiedetoxikuje organizmus a zbavuje nás voľných radikálov, toxínov a ťažkých kovov. Veľkú úlohu tu zohráva skutočnosť, že Matcha má vysoký obsah chlorofylu, ktorý z nej robí jeden z najsilnejších antioxidantov vôbec. Jej pitím predchádzame mnohým ochoreniam. Antioxidanty v Matche sú vo forme flavonoidov, polyfenolov a katechínov. Každá z týchto látok pomáha brániť naše telo pred negatívnymi účinkami, ktoré na nás má znečistené ovzdušie a nezdravé potraviny. V neposlednom rade pôsobí aj na našu vitalitu a spomaľuje príznaky starnutia.
Poznáte stupnicu ORAC (Oxygen Radical Absorb Capacity)? Túto stupnicu, ktorá sa v Českej republike nazýva Test absorpčnej kapacity kyslíkových radikálov, vynašli v roku 2005 americkí vedci. Je založená na tom, že čím vyššia je schopnosť rastliny neutralizovať voľné radikály, tým vyššia je jej hodnota ORAC. Akými výsledkami sa teda môže Matcha pochváliť?
Keby sme ju mali známkovať ako v škole, vyšla by nám s perfektným skóre. V jednom grame sa nachádza 1 384 jednotiek ORAC. Čučoriedky, ktoré sú tiež známe svojimi antioxidačnými schopnosťami, majú 2 400 jednotiek ORAC na 100 gramov a plody brazílskej palmy Acai berry majú 5 500 jednotiek ORAC na 100 gramov.
S Matcha pre štíhlu postavu
Matcha sa odporúča aj ako pomocník pri chudnutí. V čom spočíva to kúzlo? Opäť v obsiahnutých látkach. Obsah teofylínu urýchľuje metabolizmus a zvyšuje srdcovú frekvenciu a termogenézu. K tomu dochádza prostredníctvom metabolických procesov a výsledkom je úbytok tuku. Ďalšou výhodou je, že Matcha dodáva energiu, takže môžeme cvičiť dlhší čas.
Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať, Matcha nie je zázračná guľa na zhadzovanie nadbytočných kilogramov. A hoci nám môže pomôcť rýchlejšie sa zbaviť tuku, musíme zmeniť životný štýl, pridať cvičenie a vyváženú stravu.
Látky, ktoré prospievajú nášmu zdraviu
Už viackrát sme spomínali, že Matcha má naozaj výnimočné zloženie. Čo všetko teda jej listy obsahujú? L-theanín je aminokyselina, ktorá sa nachádza len v zelenom čaji. Jej účinky by sme mohli prirovnať ku kofeínu, vďaka čomu si myslíme, že stimuluje koncentráciu, duševnú bdelosť a dodáva potrebnú energiu. Aalkaloid teofylín, ktorý má okrem iného podobné účinky na dýchacie cesty. O pozitívnych účinkoch katechínov sme už hovorili. Vysoký obsah chlorofylu dodáva zelenú farbu a polyfénne látky pozitívne pôsobia na hladinu cukru v krvi. Z vitamínov vitamín C posilňuje imunitný systém, vitamín A má pozitívny vplyv na zuby, zrak a kosti a vitamín E pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom. A čo minerálne látky? Z nich môžeme spomenúť vodík, zinok, draslík, vápnik a železo.
Matcha tradične
Používanie čaju Matcha sa prelína storočiami a každú konzumáciu sprevádza slávnostný obrad. Tradičná príprava si vyžaduje Chasaku (bambusovú lyžičku), Chawan (misku) a Chasen (metličku). Príprava sa začína pridaním dvoch lyžičiek do Chawanu a ich zaliatím 100 ml horúcej, nie vriacej vody. Ak by sme matchu zaliali vriacou vodou, nielenže by sme spálili väčšinu účinných látok, ale chuť by bola horká. Potom čaj šľaháme metličkou, pričom kreslíme písmeno W alebo M, až kým sa na povrchu nevytvorí pena.
Moderná príprava
Ak nemáte tradičné vybavenie, máme pre vás modernú prípravu. Pridajte jednu čajovú lyžičku do hrnčeka, ktorý zalejete horúcou vodou a čaj šľahajte elektrickým šľahačom, kým neuvidíte penu. Potom čaj oslaďte podľa chuti.
Je horúce leto a potrebujete osvieženie? Matchu môžete použiť aj ako letný nápoj! Budete na to potrebovať šejker, 1 čajovú lyžičku matcha, tri kocky ľadu a 1 dcl studenej vody. Toto všetko pridajte do šejkra a pretrepte, kým sa matcha dobre nerozmieša. A na správne letné osvieženie nesmie chýbať limetka. Na zvýraznenie chuti môžete pridať bazový sirup.
Vychutnajte si bez obáv
Užívanie čaju Matcha je bez vedľajších účinkov a môžu ho užívať tehotné a dojčiace ženy, ktoré by si nemali dopriať viac ako 2 šálky denne. Ostatní by to tiež nemali s Matcha preháňať a dopriať si maximálne 6 šálok denne. Nie je vhodná pre deti.