Toto ovocie, ktoré obsahuje najviac vitamínu C na svete, vyzerá ako malý citrón a rastie v amazonskom dažďovom pralese. Nazýva sa Myrciaria dubia, ale pre nás je oveľa jednoduchšie nazývať ho Camu Camu. A je to názov, ktorý si treba zapamätať. Je to vychádzajúca hviezda medzi superpotravinami a zároveň nový spoločník počas sychravej jesene.
Camu Camu ako indická tradícia
Domovom Camu Camu je Amazónia a práve tu má jeho používanie dlhú tradíciu. Možno môžeme povedať, že dokonca stáročia, pretože prvé zmienky o konzumácii týchto plodov pochádzajú z čias, keď Európania o juhoamerickom kontinente ešte ani nevedeli. Amazonskí Indiáni zbierali plody na svojich kanoe a z jedného kríka mohli odtrhnúť až 12 kg. Potom z nich vyrábali osviežujúci a mierne kyslý nápoj s názvom Refresco de Camu Camu. Je zaujímavé, že tento názov sa dodnes používa v Peru a Brazílii. A na čo používali Camu Camu? Na osvieženie organizmu, rôzne infekcie, prechladnutie, opary a očné problémy.
Obľuba Camu Camu v krajinách Južnej Ameriky neklesá, ale rastie. Aj preto sa v Peru ponúkajú sadenice tohto kríka zadarmo.
Nenápadný ker s plodmi plnými vitamínov
Camu Camu nie je mohutný strom, ale ker vysoký maximálne 5 metrov. Stálezelené listy sú menšie, merajú 20 cm na dĺžku a len 2 cm na šírku. Majú oválny tvar a kopijovitý tvar. Biele, drobné kvety majú sladkú vôňu. Plody, ktoré nás zo zdravotného hľadiska zaujímajú najviac, rastú v strapcoch a tvarom pripomínajú citrón. Nie však takou farbou, pretože sa pohybuje od oranžovej až po sýtočervenú. Po rozkrojení z neho vykúka dužina, ktorá má kyslú chuť. Je to spôsobené vysokým obsahom vitamínu C.
A kde môžeme vidieť toto tropické ovocie rásť? V Kolumbii, Peru, Brazílii, Bolívii a Ekvádore a okrem tropického alebo subtropického podnebia potrebuje aj zavlažovanú pôdu. Aj preto rastie v močiaroch alebo v blízkosti riek. A často ju možno vidieť v záplavových oblastiach. V poslednom čase sa pestovaniu Camu Camu venujú aj Japonci.
Najvyšší obsah vitamínu C pre imunitu, lepšiu náladu a energiu
Hoci sme sa ho tu už dotkli v úvode, zopakujme si ho ešte raz. Camu camu obsahuje extrémne vysoké množstvo vitamínu C, a to také, že ho žiadna iná rastlina neprekoná. Keďže nejde o synteticky vyrobenú drogu, ale o prírodný produkt, vitamín C sa v našom tele lepšie a rýchlejšie vstrebáva.
Takéto vysoké množstvo vitamínu C neuniklo pozornosti vedcov a podľa laboratórnych testov sa jeho obsah pohybuje od 1882 mg do 2280 mg na 100 g čerstvého ovocia, čo je 40-krát viac, ako sa nachádza v pomarančovej šťave, a dvakrát viac ako v acerole. Tá je z hľadiska obsahu vitamínu C v Južnej Amerike doslova superhviezdou. V citróne by sme našli len 53 mg toho istého vitamínu na 100 g.
Práve obsah vitamínu C osviežuje naše telo, dodáva mu novú energiu a zlepšuje náladu.
Mierne kyslé ovocie je tiež silným antioxidantom, ktorý čistí náš organizmus a zbavuje ho škodlivých látok. Preto sa mu hovorí "proti starnutiu". Nielenže zlepšuje stav našej pokožky, ale dodáva jej aj vitalitu a znižuje príznaky starnutia.
Camu Camu nie je len jeden vitamín
Okrem vitamínu C má Camu camu aj vysoký obsah vitamínov B1, B2 a B3. Obsahuje aj fenoly a karotenoidy, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Z minerálnych látok obsahuje železo, draslík, vápnik, zinok, fosfor a niacín. Prítomné sú aj bielkoviny, proteíny a vláknina.
Camu camu vo všetkom
Optimálna denná dávka je jedna čajová lyžička. Na osvieženie pridajte do šálky vody a dobre premiešajte.
Ale používať Camu camu len ako osviežujúci nápoj by bolo obrovské plytvanie. Mierne kyslá chuť pomôže zvýrazniť chuť jedla, smoothie, jogurtu alebo müsli. To však nie je všetko, môžeme ho pridať aj do pečiva, omáčok, polievok, pesta, šalátov alebo šalátových zálievok. A pretože chceme, aby ste využili celý potenciál Camu camu, pridajte ho do marinád. Vďaka kyslej zložke v podobe tropického ovocia bude mäso jemnejšie a šťavnatejšie.
Pozor na "prepečenie"
Ako sa hovorí, "všetkého veľa škodí", preto je dôležité neprekročiť odporúčanú dennú dávku. Nadmerná konzumácia by mohla viesť k prekysleniu, žalúdočným kŕčom alebo hnačke. Ale nebojte sa, musela by to byť naozaj vysoká dávka. Nepodávajte deťom do 3 rokov a tehotné a dojčiace ženy pred konzumáciou odporučte ich ošetrujúcemu lekárovi.