Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Podporuje imunitu a činnosť srdca
Miešanie zelených čajov nie je ničímvýnimočným, ale pridať štipku opečenej ryže si vyžaduje skutočnú odvahu a poriadnu dávku fantázie. Našťastie, japonskí farmári mali od všetkého trochu, čím vznikol jedinečný nápoj, ktorý nazývame Genmaicha. Predstavte si sviežu chuť zeleného čaju, orechov a jemne opečenej ryže. Pretože presne to nájdete v jednej jedinej šálke.
Čo presne viedlo Japoncov k takejto jedinečnej kombinácii? Podľa jednej z legiend sa okolo 15. storočia samuraji stretli, aby spoločne pili čaj. Počas jeho prípravy však došlo k nehode, keď sluhovi menom Genmai spadlo do jednej zo šálok niekoľko zrniek ryže. Samuraj, ktorý si myslel, že jeho čaj je pokazený, odťal sluhovi hlavu, potom sa vrátil k svojim spoločníkom a napokon čaj vypil. Bol príjemne prekvapený jeho chuťou a vôňou. Aby odčinil svoj neuvážený čin, pomenoval ho Genmai a nariadil, aby sa čaj a ryža pripravovali a pili každé ráno.
O niečo menej drastický a pravdepodobnejší je príbeh, podľa ktorého chudobní japonskí poľnohospodári miešali ryžu s nepoužitými čajovými lístkami, aby zvýšili objem čaju a zároveň naplnili svoje prázdne žalúdky. Genmaicha si vyslúžila prezývku "ľudový čaj", a keďže má nízky obsah kofeínu, je vhodná na celodenné pitie. V Japonsku sa pije od útleho veku a dokonca sa tam často ponúka v školských jedálňach.
Klasický čaj Genmaicha sa skladá zo zeleného čaju Sencha, praženej ryže a často sa do zmesi pridáva prášok Matcha. Nie je zriedkavé vidieť ryžové pukance, ktoré počas praženia praskajú a držia sa na povrchu. Tieto zrniečka nám môžu pripomínať náš obľúbený popcorn a Genmaicha si vyslúžila prezývku "popcornový čaj".
Sencha je klasikou medzi japonskými čajmi. Najčastejšie sa vyrába z mladých lístkov z prvého zberu, ktoré sa sparia hneď po zbere. To má za následok jeho smaragdovo zelenú farbu. Lístky sa potom miesia, tvarujú a sušia. Sencha má jemnú, vyváženú arómu a sviežu chuť s miernou trpkosťou. Spolu s čajom Bancha je Sencha najčastejšie konzumovaným čajom v Japonsku.
Matcha je japonská čajová perla. Platí to aj o jeho pestovaní, zbere a chuti. Matcha bola prvýkrát objavená v 12. storočí a odvtedy prešla dlhú cestu, už to nie je len čaj, ale plnohodnotná prísada do zmrzliny, kávy a pochúťok. Pestuje sa pomocou jedinečnej techniky tienenia, pri ktorej sa štyri týždne pred plánovaným zberom čajové rastliny prikryjú tmavou nepriepustnou plachtou, aby sa čajové rastliny prinútili produkovať čo najviac chlorofylu a aby mal výsledný čaj krásnu zelenú farbu.
Jednu, maximálne dve čajové lyžičky zalejte 200 až 250 ml horúcej vody s teplotou 70 °C až 80 °C. Odhadnite to tak, že počkáte dve minúty po dosiahnutí varu. Genmaicha sa môže lúhovať krátko, tí, ktorí majú radi silnejší čaj s väčšou trpkosťou, môžu lúhovať až 3 minúty. Optimálna dĺžka je však jedna minúta. Výluh nevyhadzujeme hneď, ale môžeme ho použiť na ďalšie dve šálky. Genmaicha nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy a odporúča sa pre deti od 15 rokov.
Chuť je plná, s nádychom orechov a praženej ryže. Má nádych čerstvého zeleného čaju a na konci cítime horký nádych s miernou trpkosťou. Vôňa je aromatická, drevitá a príjemná. Nálev má žltozelenú farbu.
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
nie je skladom
UPS - doručenie 4 dni | 4,58 € | |
Miesto dodania SK | 3,49 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.