Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Svieža chuť, špecifická aróma a kvalitné spracovanie, to všetko sa spája v klenote japonských čajov, ktorý nazývame Gyokuro. A že to s označením "klenot" naozaj nepreháňame, dokazuje fakt, že horúci nápoj sa v krajine vychádzajúceho slnka podával len tým najváženejším hosťom. Teraz sa aj vy môžete cítiť ako honosná návšteva japonských cisárov a vychutnať si Gyokuro.
Gyokuro sa získava z listov čajovníka čínskeho, ktorý sa pestuje v krajinách juhovýchodnej Ázie. Účinky čajovníka boli prvýkrát objavené v Číne, kde bola o jeho sile napísaná slávna kniha s názvom "Klasická kniha o čaji " zo 7. až 10. storočia nášho letopočtu. Hoci je funkcia čaju očarujúca, začalo sa o ňom uvažovať aj ako o vývoznom tovare a v 18. storočí sa už Veľká Británia chopila exportného obchodu a zarobila na ňom majetok. V súčasnosti je najväčším producentom čaju Čína, za ktorou nasleduje Japonsko a ďalšie ázijské krajiny.
Čínsky čajovník je vždyzelený ker dorastajúci do výšky 20 metrov. Patrí do čeľade čajovníkovitých a svoj vzhľad zdieľa s populárnymi kaméliami, ktoré patria do rovnakej čeľade. Listy sú až 25 cm dlhé a približne 10 cm široké. Sú kožovité, snápadným rebrovaním a jemnými bielymi chĺpkami na spodnej strane. Kvety majú bielu f arbu a možno ich vidieť vždy na jeseň a v zime.
Teraz, keď už vieme, odkiaľ Gyokuro pochádza, pozrime sa na spôsob jeho zberu. Nejde totiž o bežný proces, ale o špeciálnu techniku, ktorej výsledkom je vysoké množstvo chlorofylu a menšie množstvo trieslovín. Približne tri týždne pred plánovaným zberom sa čajové rastliny zakryjú trstinou a slamou, aby sa k lístkom nedostalo slnečné svetlo. To spôsobuje, že rastlina produkuje viac chlorofylu, listy sú zelenšie, a tak obsahujú viac aminokyselín.
Čajové lístky sa vždyzbierajú ručne, aby sa zachovala čo najvyššia kvalita a prirodzená aróma. Keďže sa čajové lístky vyčerpávajú zvýšenou produkciou chlorofylu, zber sa uskutočňuje len raz ročne. Termín je vždy 88 dní po prvom jarnom dni a zberači sú schopní nazbierať až 8 kg za deň. Najprv sa listy približne 15 sekúnd naparujú, čím sa zastaví oxidácia. V ďalšom kroku sa listy zrolujú do malých ihličiek a potom sa sušia. Tie, ktoré spĺňajú špeciálne požiadavky, sa potom predávajú pod názvom Gyokuro.
Príprava čaju Gyokuro je podobná príprave iných zelených čajov. Jedna až dve čajové lyžičky sa zalejú 250 ml horúcej vody s teplotou 70 °C až 80 °C. Listy sa nechajú 2 až 3 minúty lúhovať, scedia sa a potom sa ochutia.
Farba čaju je svetlozelená a nízky obsah trieslovín znamená, že chuť nie je takmer trpká. Gyokuro sa naopak vyznačuje jemnou, sviežou a mierne sladkou chuťou, čo je jeden z dôvodov, prečo sa mu prisudzuje prezývka "Nefritová rosa". Niektorí prirovnávajú chuť a vôňu Gyokuro ku kvitnúcej lúke.
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
nie je skladom
UPS - doručenie 4 dni | 4,58 € | |
Miesto dodania SK | 3,49 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.