Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Viete, čo sa stane, keď skombinujete čaje Sencha a Gyokuro? My to vieme a teraz to viete aj vy. Kukicha! Nie je to japonské zaklínadlo, ale jemný zelený čaj, ktorý sa spracováva z vetvičiek, stoniek a iných zvyškov, ktoré vznikajú pri výrobe čajov Sencha a Gyokuro. A čo môžeme očakávať? Predovšetkým sviežu chuť s miernou trpkosťou, mierny príval energie a krásne sfarbený nálev.
Za objavenie čaju Kukicha vďačíme japonským pestovateľom. Najlepšie čajové lístky sa dávali cisárskej rodine a iným vysokopostaveným predstaviteľom krajiny alebo významným návštevníkom. Čo však robiť s odpadom, ktorý vzniká pri výrobe? Bola by večná škoda ho vyhodiť! Japonskí pestovatelia preto začali zvyšky lacno predávať bežným občanom alebo si ich nechávali pre vlastnú potrebu. Kukicha sa tak stala známou ako "čaj pre chudobných". Našťastie sa od tohto označenia v súčasnosti upúšťa, pretože ide o výnimočný japonský čaj so skvelou chuťou a účinkami.
Hoci si môžeme myslieť, že výroba čaju Kukicha spočíva len v zbieraní odpadu a jeho následnom sušení, veľmi sa mýlime. Aj Kukicha musí prejsť špeciálnym procesom, ktorý nám ukáže, z čoho sa v skutočnosti vyrába.
Čajové rastliny používané na výrobu čaju Kukicha rastú zakryté pod sieťami, zvyčajne z trstiny alebo bambusu, aby sa zachovala ich krásna zelená farba a vysoký obsah chlorofylu. Ďalšou výhodou je vysoký počet zdraviu prospešných látok. Zber sa zvyčajne vykonáva strojovo, pričom sa oddeľujú listy od stoniek. Na niektorých farmách sa však zber stále vykonáva ručne. Po oddelení sa vetvičky a stonky sparia, aby sa zastavila oxidácia. Potom sa sušia na špeciálnom papieri, kde sa narežú na jednotnú dĺžku stonky. Posledným krokom je triedenie.
Kukicha je vhodná pre všetky vekové kategórie, pretože neobsahuje takmer žiadne stopy kofeínu. Má vaše dieťa problémy s pitím? Čo tak ponúknuť mu Kukichu zmiešanú s jablkovým džúsom? Kukicha nielenže stratí svoju horkú chuť, ale do jeho tela vpravíme aj množstvo antioxidantov a minerálov.
Je vhodná aj pre tehotné a dojčiace ženy, má upokojujúci účinok a pre ľudí v produktívnom veku sa opäť osvedčí pri očiste organizmu. A smutní nemusia byť ani ľudia v dôchodkovom veku. Aj oni si môžu dopriať šálku lahodného zeleného čaju bez obáv z vedľajších účinkov.
Čaj kukiča je zmesou všetkých chutí. Pri prvom dúšku ucítite jemnú, sviežu chuť s náznakmi sladkosti, ovocia alebo trávy a miernu horkosť alebo trpkosť pri prehĺtaní. Nie je však nepríjemná, milovníci čaju si na túto hru chutí rýchlo zvyknú. Vôňa je opäť jemná, môže pripomínať kvety. Farba nálevu je jasne zelená.
A ako pripraviť Kukichu? Jednu čajovú lyžičku zal ejte vodou s teplotou 70 °C až 80 °C a prikryté lúhujte iba jednu minútu. Šálku nechajte prikrytú, aby sa neodparovali triesloviny, a len krátko kvôli možnej horkosti. Výluh nevyhadzujte, môžete ho použiť ešte 3-krát. Čas lúhovania sa však vždy predĺži o jednu minútu.
V letných mesiacoch môžeme pripraviť osviežujúci letný nápoj. Ako ho pripraviť? Úplne jednoducho! Kukichu pripravte rovnakým spôsobom, do pohára pridajte niekoľko kociek ľadu, pridajte citrónovú šťavu alebo vychladený jablkový či mangový džús a je hotovo.
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
1000 ks skladom
UPS - doručenie 4 dni | 13. 1. | 4,58 € |
Miesto dodania SK | 9. 1. | 3,49 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.