Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Další varianty
Charakteristickým znakom je ostrá chuť a sýtožltá farba. Je prezývaný "zlaté mlieko" a jeho popularita siaha od Indie až po Južnú Ameriku. Áno, hovoríme o kurkume. Korenie, bez ktorého si Indovia nevedia predstaviť nielen väčšinu svojich jedál, ale ani domácu lekárničku. Kde okrem gastronómie môžeme toto aromatické korenie využiť?
Kurkuma má svoje miesto v ajurvéde, tradičnej čínskej medicíne a liečebnom systéme Saddha. Tradične sa používa na posilnenie imunitného systému a ako prvá pomoc pri odreninách, modrinách a rezných ranách. Postihnuté miesto sa niekoľkokrát denne posypalo kurkumovým práškom, ktorý výrazne urýchlil hojenie. Zaujímavosťou je, že hinduisti ju používajú na farbenie svadobných šiat.
Dnes by sme kurkumu okrem medicíny našli aj v pakistanskej, indickej, thajskej, africkej a juhoamerickej kuchyni. A nepridáva sa len do jedla, v Ázii ju môžeme vidieť, ako si ňou ľudia ochucujú šálku čaju.
Latinský názov je Curcuma longa a český názov je kurkuma dlhá. Často sa môžeme stretnúť aj s rôznymi skratkami. Curcuma sa okrem iného označuje aj ako "zlaté korenie", "žltý zázvor" alebo "indický šafran", takže je len na vás, ako chcete zlatý prášok nazvať.
Kurkuma je tropická rastlina, ktorá pochádza z čeľade zázvorovitých, a preto je podobná zázvoru. Jej výška dosahuje až 1 meter. Listy sú oválneho tvaru a kvety majú ružovú alebo svetlofialovú farbu a môžete ich vidieť od júla do septembra. Pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde rastie v nadmorskej výške 1 500 m. Potrebuje nielen stabilné teploty medzi 20 °C a 30 °C, ale aj časté zrážky.
Kurkuma má priaznivý vplyv na imunitný systém a pôsobí aj ako antioxidant. Prispieva k správnemu fungovaniu pečene, nervového systému a kardiovaskulárneho systému. Je prospešná pre zdravie pokožky, kĺbov a kostí.
Na prvý pohľad nás zaujme sfarbenie. Spôsobuje to látka kurkumín, ktorá je zodpovedná aj za niekoľko ďalších účinkov. V korení by sme našli aj sacharidy, bielkoviny, minerály, éterické oleje, živice a alkaloidy.
Neopakovateľná chuť kurkumy z nej robí popredné korenie v ázijskej kuchyni a jej čaru pomaly podliehame aj my. Ako teda môžeme vniesť nový vietor do našich jedál? Na zvýšenie účinnosti a vstrebávania kurkumínu odporúčame zmiešať ho s korením a olivovým olejom. Celú zmes potom môžete pridať do rôznych jedál od predjedál až po dezerty.
Aj keď je chuť štipľavá, možno ju použiť do sladkých aj slaných jedál a rozhodne sa jej medze nekladú. Hoci prevláda prášková forma, za hranicami sa môžeme stretnúť aj s prípravou čerstvého koreňa.
Ak sa potrebujete zahriať, odporúčame pripraviť odvar. Ako na to: 2 až 3 čajové lyžičky pridáme do studenej vody a varíme 10 až 15 minút .
Ďalším spôsobom, ako použiť kurkumu na zahriatie, je príprava kurkumového mlieka. Príprave mlieka predchádza príprava pasty. Do pripraveného hrnca pridajte štvrť šálky mletého čierneho korenia, štvrť šálky kurkumového prášku a pol šálky vody. Všetko povarte na miernom ohni a potom nechajte v chladničke vychladnúť. Potom použite mlieko podľa vlastného výberu, pol lyžičky vopred pripravenej pasty, 1 lyžičku kokosového oleja, med a zohrejte na miernom ohni. Neprivádzajte do varu, pretože to medu neprospieva. Kurkumové mlieko popíjajte večer pred spaním.
Odporúča sa užívať kurkumu pravidelne maximálne 4 mesiace, potom si od nej dajte prestávku aspoň na 1 mesiac.
Užívanie kurkumy nie je nebezpečné, treba však dodržiavať odporúčanú dennú dávku. Mali by sa jej vyhnúť ľudia sochorením žlčníka a žlčovými kameňmi. Aj keď ju užívajú tehotné a dojčiace matky, odporúčame vám, aby ste sa pred jej užívaním poradili so svojím lekárom.
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
1000 ks skladom
UPS - doručenie 4 dni | 13. 1. | 4,58 € |
Miesto dodania SK | 9. 1. | 3,49 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.