Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Má krásne, dlhé zelené tipsy, príjemnú vôňu, veľa antioxidantov a jeho chuť si zamilujú aj tí, ktorí zelený čaj príliš neobľubujú. Áno, čínsky čaj Mao Feng je jednoducho noblesný a rozhodne nesmie chýbať vo vašej čajovej zbierke!
Vedeli ste, že prvá písomná zmienka o čínskom čaji pochádza z roku 300 pred n. l. alebo že prvá kniha o čaji bola napísaná v Číne v 8. storočí n. l.? Práve to sú dôvody, prečo sú Číňania na míle vpred pred svojimi konkurentmi. Čína je totiž kolískou tohto lahodného nápoja.
V Číne sa čaj najprv konzumoval tak, že sa lístky vhodili priamo do hrnca s vriacou vodou, citrusovými plodmi, štipkou soli a korením. Takto vznikla chutná polievka aj pre najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva. Zároveň sme mohli vidieť aj prípravu slaného koláča, kde sa k čajovým lístkom pridávala ryža, mäso, bylinky a zelenina. Až budhistickí mnísi prišli s revolučnou myšlienkou pitia čajových lístkov ako nápoja. A práve v 8. storočí bola napísaná Klasická kniha o čaji, ktorá mapuje spôsoby pestovania, spracovania a pitia. Zaujímavé je, že Japonci sa s čajom zoznámili až o storočie neskôr.
Prvý vývoz do zahraničia sa uskutočnil počas dynastie Ming a každá krajina potom vtlačila pitiu čaju svoju vlastnú kultúru.
Mao Feng možno preložiť ako "chlpatý vrch", čo priamo súvisí so zberom a následným spracovaním. V skutočnosti sa čaj Mao Feng zvyčajne zbiera v pomere jeden strieborný vrchol a jeden zelený lístok. Samotný názov Mao Feng symbolizuje dobre spracovaný čaj s vysokým podielom tipsov a listov s esovitou textúrou.
A ako vlastne takýto zber vyzerá? Začína sa skoro ráno, keď slnko ešte nie je pevne zasadené na oblohe. Vo väčšine prípadov zber vykonávajú ženy zberačky, ktoré sa s veľkými košmi na chrbte vydávajú za čajovníkmi do vysokých nadmorských výšok v provincii Fujian. Po zbere sa zberačky musia čo najskôr dostať k spracovateľom, aby lístky nefermentovali. Rozprestierajú ich na veľkých sitách, kde sa nechajú zvädnúť a pri vysokých teplotách sa naparujú, aby sa zastavila akákoľvek oxidácia. Čaj sa potom zroluje, vysuší a roztriedi.
Použite jednu čajovú lyžičku na 200 ml šálku (tri čajové lyžičky na 0,5 l kanvicu) a zalejte vodou s teplotou 70 °C, maximálne 80 °C. Šálku nechajte zakrytú lúhovať 3 minúty a sceďte.
Nálev má striebornú až mierne žltú farbu a chuť? Je bez akéhokoľvek náznaku trpkosti, horkosti alebo trieslovín. V jednej šálke sa spája jemne bylinná, mierne korenistá a ovocná chuť. Je to celkom netypické pre zelený čaj, a preto je Mao Feng obľúbený aj medzi ľuďmi, ktorí nemajú radi zelený čaj. K jemnému čaju sa najlepšie hodia syrové a krémové jedlá.
Keďže Mao Feng dokáže v zime zahriať, môže osviežiť počas horúceho popoludnia. Do 0,5l čajovej kanvice pridajte tri čajové lyžičky a zalejte horúcou vodou rovnakej teploty, ako keby ste si pripravovali horúci nápoj. Lúhujte tri minúty, sceďte a vložte do chladničky aspoň na jednu hodinu. Podávajte so stlačeným citrónom a niekoľkými kockami ľadu.
Mao Feng nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy a nepodávajte ho deťom mladším ako 15 rokov.
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
nie je skladom
UPS - doručenie 4 dni | 4,58 € | |
Miesto dodania SK | 3,49 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.