Kofein - energie z přírody a jak ji moudře využít
Ponořte se do fascinujícího světa kofeinu - přírodní látky s povzbuzujícími účinky, která provází lidstvo staletími. Prozkoumejte s námi sílu přírody.
Je sladká, šťavnatá, exotická a mrazom sušená je mimoriadne chrumkavá! Všetci milujeme mango. Plody sú veľké približne 15 cm, obsahujú veľa prospešných látok a samotné stromy sa môžu dožiť až 300 rokov. V juhovýchodnej Ázii si ho doprajú všetci - bežní smrteľníci, panovníci aj budhisti - a v Bangladéši je mangovník dokonca národným stromom.
Mango je plod tropického stromu, ktorý nazývame indický mangovník. A ako už druhový názov napovedá, jeho domovom je India a krajiny juhovýchodnej Ázie. Prvé zmienky o konzumácii týchto plodov pochádzajú z obdobia pred naším letopočtom. Pre budhistov je to posvätný strom, pretože v jeho tieni údajne meditoval sám Budha. Je tiež symbolom lásky, plodnosti a priateľstva.
Vo voľnej prírode mangovník neprehliadnete, pretože môže dorásť až do výšky 30 metrov. Mohutný kmeň má priemer až 120 cm a zdobí ho hrubá guľovitá koruna. Nie je prekvapením, že takýto obrovský strom dokáže svoje korene zapustiť až do hĺbky 6 metrov. Kmeň má sivú alebo svetlohnedú farbu a listy sú najprv žlté, až keď dozrejú, zmenia farbu na zelenú. Kvety sú malé a zelenožltej alebo ružovej farby. Plodom je guľovitá kôstkovica, ktorú všetci poznáme. Na prvú úrodu si však musíme počkať 10 až 15 rokov. Mangovník miluje teplo a vlhkosť a možno ho nájsť pozdĺž vodných tokov, v lesoch, na pastvinách a v záhradách. Darí sa mu v období dažďov a jeho životnosť je neuveriteľná - až 300 rokov, počas ktorých je, samozrejme, stále schopný prinášať plody.
Ak si myslíte, že lyofilizácia je výkrik poslednej doby, musíme vás vyviesť z omylu. Proces zmrazovania surovín používali už starí Inkovia, keď teploty vysoko v horách klesali pod bod mrazu, vďaka čomu potraviny zmrzli a vydržali dlhšie čerstvé. Sušenie mrazom našlo svoje uplatnenie aj počas druhej svetovej vojny a v americkej NASA.
A ako vlastne proces lyofilizácie ovocia prebieha? Prvým krokom je hlboké zmrazenie ovocia pri teplote -80 °C až -100 °C a potom sa ovocie vloží do sušičky, kde sa voda, ktorú obsahuje, vďaka nízkemu tlaku zmení na paru. Sušenie prebieha v dvoch fázach. Prvá fáza prebieha vo vákuu pri nízkej teplote, kde sa odstráni až 95 % vody. V druhej fáze sa teplota zvýši a vákuum sa zníži, čím si ovocie zachová svoj tvar, štruktúru a živiny. Nutričné hodnoty sú teda takmer identické s čerstvou formou a to isté možno povedať o aróme a chuti.
V mangu nájdeme vitamíny A, E, C a B - B1, B2 a B6. Z hľadiska minerálnych látok má mango bohatú zbierku draslíka, mangánu, zinku, horčíka, medi a železa. Medzi ďalšie látky patrí vláknina a betakarotén.
Mrazom sušené mango, niečo pre naše mlsné jazýčky! Má sladkú, výraznú a šťavnatú chuť, ktorá je ideálna do ranného müsli, jogurtu, mlieka, smoothies alebo ako ozdoba na torty. Samozrejme, plátky si môžete vychutnať aj samostatne a jesť ich priamo z vrecka.
Môžeme si ho vziať so sebou na výlet ako zdravú desiatu alebo ho zabaliť deťom do školy. Prášok, ktorý zostane z lyofilizovaného manga, môžeme použiť v studenej vode a rozmiešať. Náš výrobok je bez pridaných konzervačných látok a cukrov. Po otvorení rýchlo zvlhne.
NUTRIČNÉ HODNOTY NA 100 G VÝROBKU | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 310 kcal/1301 kJ | ||
Tuky: | 2,7g | ||
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,6g | ||
Sacharidy: 0,5 g: | 67,9g | ||
z toho cukry: | 67,3g | ||
Bielkoviny: | 3,3g | ||
Vláknina: | 9,2g | ||
Soľ: | 0,05g |
Kofein - energie z přírody a jak ji moudře využít
Ponořte se do fascinujícího světa kofeinu - přírodní látky s povzbuzujícími účinky, která provází lidstvo staletími. Prozkoumejte s námi sílu přírody.
Zber brezovej šťavy - tradičný jarný rituál, ktorý prospieva telu i duši
Ako šetrne zbierať brezovú šťavu, kedy a prečo - bez obáv o zdravie stromu
nie je skladom
Miesto dodania SK | 3,50 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.