Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
Nopal - figový prášok
- Základné množstvo 100 g
- Krajina pôvodu Mexiko
- Jedna dávka 1 - 2 čajové lyžičky
- Príprava Rozpustite v kvapaline
- Množstvo 250 ml
Vedeli ste, že kaktus môže pomôcť aj pri nadbytočných kilogramoch alebo zahnať nepríjemnú kocovinu? Nazýva sa Nopal, jeho domovom je Mexiko a jeho prvými užívateľmi boli starí Aztékovia. Tí o ňom dokonca písali ako o "božskej rastline".
Do kuchyne, kozmetiky a baru
Nopal sa stal súčasťou aztéckeho jedálnička dávno pred vpádom Španielov na mexickú pôdu. Vďaka tomu, že nopalové figy majú mnoho prospešných látok na čele s antioxidantmi, sa rastlina stala veľmi obľúbenou. Ak by sme si však mysleli, že ju len konzumujeme, veľmi by sme sa mýlili. Vlákna kaktusu spevňovali ich obydlia, a pretože má nepriepustné vlastnosti, používal sa na výrobu farieb. Používal sa aj ako ohrada pre dobytok.
A svoje miesto má aj v tradičnej mexickej kuchyni. Figy nopal sa pridávajú takmer do všetkého, na čo si len spomeniete - do polievok, dezertov, omáčok, marinád, pečiva alebo šalátov. A viete, že jediný mexický nápoj, ktorý poznáte, je tequila? Aj Nopal vyrába jeden a volá sa Colonche. Pije sa najmä na severe krajiny a má červenú farbu. A Nopal si všimli aj kozmetické spoločnosti, ktoré ho rady pridávajú do svojich krémov, mydiel a šampónov.
Kaktus s elipsovitými listami a farebnými kvetmi
Hoci ho stále označujeme ako Nopal, čo je aztécky názov, v našej oblasti ho poznáme ako Opuntia a jeho celý názov je Opuntia ficus-indica. Môže byť vysoká až 6 metrov a jej charakteristickým znakom sú oválne listy, ktoré nám môžu pripomínať fritíliu. Z nich potom vyrastajú tŕne. Nopál zadržiava vodu vo svojich listoch, preto zostáva zelený a svieži aj v suchých avyprahnutých častiach Mexika. Kvety sú červené, ružové alebo žlté, ale kvitnú len večer, aby rastlina neodparovala príliš veľa vody. Keď kvety odkvitnú, na ich mieste sa vytvorí šťavnatý plod, ktorý svojím vzhľadom pripomína hrušku.
Nopalu vyhovujú suché, piesočnaté oblasti a vápenaté pôdy. Pochádza z Mexika, ale v súčasnosti rastie aj na slnečných miestach v Afrike, Austrálii a Strednej Amerike.
Zaujímavosťou je, že po páde vtedajšieho hlavného mesta Aztékov, Tenochtitlánu, v prvej polovici 16. storočia sa na jeho ruinách zrodilo jedno z najväčších miest na pestovanie tohto kaktusu. V súčasnosti je tu 7 000 pestovateľov, ktorí dokážu vyprodukovať až 350 000 ton Nopalu ročne.
Nopál v boji proti nadváhe
Nopal je skvelým pomocníkom, keď sa rozhodneme skoncovať s našou ochabnutosťou. Ako však funguje? Tajomstvo je v zložení. Nopal dokáže zachytiť a rozpustiť cukry a tuky z potravy už v tráviacej trubici, čím znižuje počet nevyužitých kalórií, čo podporuje chudnutie. Obsah vlákniny zvyšuje náš pocit sýtosti a odďaľuje pocit hladu, pretože absorbuje vodu a zapĺňa žalúdok. Nopál tiež dopĺňa chýbajúcu energiu, ktorá je nevyhnutná pre cvičenie a pohyb a bez ktorej je veľmi ťažké schudnúť.
Obsiahnuté aminokyseliny stimulujú náš metabolizmus a tiež zabraňujú úbytku svalovej hmoty. To vedie k veľkému počtu diét, pri ktorých namiesto tuku miznú svaly, a tak sa kilá po skončení diéty vrátia. A prirodzený obsah bielkovín zabraňuje zadržiavaniu vody v tele, čo tiež vedie k tučnote.
Čo môžeme nájsť v Nopale
Nopál obsahuje množstvo prospešných látok, preto si ich spoločne predstavíme. Medzi minerálne látky patrí železo, vápnik, draslík, mangán, horčík, fosfor a železo. Okrem toho obsahuje vlákninu (lignín, celulózu, hemicelulózu a pektín), bielkoviny, vitamíny A, B1, B2, B3 a C a 17 aminokyselín, z ktorých 8si naše telonedokáže vytvoriť samo a musí ich prijímať s potravou. Zaujímavosťou je, že až 90 % čerstvého Nopalu tvorí voda.
Růže z Jericha: Zázrak z púšte ako vianočná dekorácia
Prečítajte si o tejto zázračnej rastline, ktorá dokáže prežiť v púšti a opäť ožiť.