Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Po jeho ochutnaní sa môžete cítiť ako vzácny návštevník čínskeho cisárskeho dvora alebo dokonca ako samotný cisár. Pai Mu Tan bol pôvodne vyrobený pre ich chuť na sladké. Biela pivonka, ako by sme voľne preložili názov, je skvostom čínskej výroby. Orechový podtón, sladká chuť bez trpkosti a jemná vôňa šíriaca sa z práve uvarenej šálky sú atribúty spoločníka na ranné raňajky, na popíjanie pri dobrej knihe alebo na upokojenie pred spaním. Pai Mu Tan sa hodí na každú príležitosť.
Hoci tradícia pitia čaju v Číne siaha viac ako päťtisíc rokov dozadu, prvé zmienky o bielom čaji nemajú také trvanie. Väčšia pozornosť sa mu začala venovať až za dynastie Sung, ktorá vládla Číne v rokoch 960 až 1279 n. l. Tieto najlepšie biele čaje sa darovali významným návštevníkom a boli aj meradlom moci a bohatstva. Samotný Pan Mu Tai sa pestuje približne 100 rokov. Je teda nováčikom medzi ostatnými skúsenými čajmi. Názov Pan , čiže biely, a Mu Tan, čo znamená pivonka, pochádzajú z legendy o víle rovnakého mena, ktorá údajne tento čaj objavila. Výroba tohto bieleho čaju bola veľmi obmedzená a bola určená len pre cisársky dvor. Dnes sa jeho produkcia stále nevyrovná zeleným a čiernym čajom, ale popularita bielych čajov stále rastie.
Ak by čaje mali mať svojho cisára, Pai Mu Tan by sa určite dostal do užšieho výberu. A to vďaka jemnému, ručnému spracovaniu, ktoré sprevádza každý zber. To prebieha len počas vegetačného obdobia, ktoré trvá približne 3 až 4 týždne vždy koncom marca a začiatkom apríla. Ženy, ktoré pri zbere prevažujú nad mužmi, ručne zbierajú púčiky a výhonky posiate jemným bielym trblietavým chmýřím a starostlivo ich ukladajú do prútených košíkov, ktoré nosia na chrbte. Po zbere sa púčiky rozprestrú a nechajú zvädnúť. Potom sa nechajú sušiť pri nízkych teplotách. V tomto prípade nedochádza k ďalšej úprave, ako je fermentácia, praženie alebo valcovanie. Listy Pai Mu Tan sú pomerne dlhé, na spodnej strane tmavozelené až čierne a majú vysoký podiel jemne chlpatých púčikov.
Na prípravu tohto bieleho čaju budeme potrebovať jednu čajovú lyžičku, ktorú zalejeme 200 ml horúcej vody. Tá by mala mať teplotu 70 - 80 °C, pretože pri vyššej teplote sa čajové lístky znehodnotia. Túto teplotu dosiahneme tak, že vriacu vodu necháme stáť asi 2 minúty po dosiahnutí varu. Uvarený čaj sa potom lúhuje zakrytý 3 minúty a potom sa scedí. Nálev má žltú až žltohnedú farbu a aróma pripomína čerstvé bylinky alebo sušený ovos či bobule. Chuť je mierne sladká a svieža s orechovým podtónom bez horkosti alebo trpkosti.
Biele čaje vo všeobecnosti obsahujú veľmi málo kofeínu v porovnaní s ich zelenými alebo čiernymi náprotivkami. Z tohto dôvodu si bielu pivonku môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa. Zároveň si jednu šálku môžu vychutnať aj dojčiace a tehotné ženy. Čaj sa môže podávať deťom od 12 rokov.
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
1000 ks skladom
UPS - doručenie 4 dni | 13. 1. | 4,58 € |
Miesto dodania SK | 9. 1. | 3,49 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.