Hořčík - nezbytný minerál pro vaše zdraví a pohodu
Trápí vás únava, křeče nebo nespavost? Možná vám chybí hořčík! Přečtěte si, kde ho najít v přírodě i bylinách a jak podpořit svou pohodu.
Mandle sú nekorunovanými kráľovnami orechov, aj keď v skutočnosti vôbec nie sú orechmi. Sú to vlastne jadrá vo vnútri kôstky, ale keďže majú toľko spoločných vlastností s orechmi, je pre nás takmer nemysliteľné, aby sme mandle nezaradili do tejto kategórie. Držia si neochvejné prvenstvo v spotrebe aj v množstve vyrobených mandlí. Vedeli ste, že mandle tvoria až 1/3 celkového objemu vyrobených orechov? Alebo že ich jadrá sa našli v Tutanchamónovej hrobke?
Možno sú nenápadné na pohľad, ale vďaka svojej lahodnej chuti a všestrannému využitiu patria k najstarším pestovaným plodinám. A možno aj najstaršou vôbec, keďže mandloň sa považuje za prvý ovocný strom, ktorý sa kedy pestoval. Stopy mandlí siahajú až do doby bronzovej, spomínajú sa dokonca v Biblii a uchovávali sa v hrobke samotného faraóna Tutanchamóna, ktorý vládol Egyptu v rokoch 1333 až 1323 pred naším letopočtom. V Taliansku sa počas svadobného obradu dávalo do rúk novomanželov päť mandlí , ktoré im mali zabezpečiť šťastie, zdravie, bohatstvo, dlhovekosť a v neposlednom rade plodnosť.
Mandľovník, ktorý dáva svetu mandle, je vysoký až 5 metrov a pochádza z čeľade slivkovitých ( Prunus). Je vzdialene príbuzný s čerešňou, broskyňou alebo slivkou. Má zhrubnutú korunu, podlhovasté listy a pýši sa krásnymi veľkými kvetmi, ktoré môžu mať priemer až 3,5 cm. Majú bielu až jemne ružovú farbu a kvitnú od marca do apríla. Plodom je kôstkovica, ktorá má na povrchu zelené chĺpky a vnútri sploštenú kôstku. Pôvod mandloní je pravdepodobne v severnej Afrike a západnej Ázii. V Českej republike máme tiež jeden mandloňový sad s rozlohou 4,5 ha v meste Hustopeče. Slúži však ako turistická atrakcia.
Spojené štáty americké súlídrom v pestovaní mandlí. Tu sa pestujú najmä v Kalifornii a pre tento štát sú mandle jednou z najdôležitejších plodín. Mandľové sady tu zaberajú viac ako 238 000 ha a stará sa o ne viac ako 600 farmárov. V b máme najväčšie plantáže v Španielsku.
Pestovanie mandlí však nie je žiadny med. Sú to teplomilné rastliny, ktoré nemajú rady nízke teploty, a ak teplota klesne pod bod mrazu a kvety zmrznú, pestovateľom zostane neúroda. Ďalší problém vzniká pri opeľovaní, pretože väčšina stromov vyžaduje tzv. krížové opelenie. To znamená, že mandelinky musia byť v sade vhodne skombinované, aby mali kompatibilný peľ a aby ho hmyz mohol prenášať z jedného stromu na druhý. Často sa v blízkosti sadov nachádzajú včelie úle alebo sa včely do sadov cielene dopravujú.
Mandľovníky sú schopné plodiť až 25 rokov a na prvú úrodu musíme čakať tri roky po výsadbe. V priebehu marca až júna mandle dozrievajú a keď b stmavnú a popraskajú, mandle sú pripravené na zber. Ten sa vykonáva buď strojovo, pričom mechanici stromom triasajú, kým jadrá nepadajú na vopred pripravenú plachtu. V niektorých sadoch sa potom strom vytriasa ručne pomocou dlhých tyčí. Po zbere nasleduje čistenie a triedenie. Mandle sa najprv zbavia ochranného obalu a škrupiny, potom sa ručne roztriedia a tie, ktoré nemajú povrchové chyby, postupujú na ďalšie triedenie.
Mandle obsahujú množstvo prospešných živín a odborníci ich dokonca označujú za "orech s najväčším množstvom živín", preto si môžeme každý deň dopriať hrsť mandlí. Nájdeme v nich množstvo vitamínov vrátane vitamínu C a E. Z minerálnych látok môžeme spomenúť horčík, zinok, draslík, selén, železo a fosfor. Majú tiež vysoký obsah vlákniny, bielkovín a antioxidantov. Dôležité je tiež spomenúť, že mandle sú tiež zdrojom omega nenasýtených mastných kyselín (3 a 6) a rastlinných fytosterolov. Okrem toho sú takmer bez cukru a práve bielkoviny a vláknina nám dodávajú pocit sýtosti , a tak môžu byť dobrým pomocníkom pri chudnutí.
Pred konzumáciou odporúčame mandle na niekoľko hodín namočiť do vody, pretože zo šupky sa uvoľňuje inhibítor enzýmov, ktorého hlavnou úlohou je chrániť jadro. Mandle budú pre naše telo nielen ľahšie stráviteľné, ale získa z nich aj viac živín a vitamínov.
NUTRIČNÉ HODNOTY NA 100 G VÝROBKU | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 2407 kJ/575 kcal | ||
Bielkoviny: | 21,22g | ||
Tuky: | 49,24g | ||
Nasýtené mastné kyseliny: | 3,73g | ||
Sacharidy: | 21,67g | ||
z toho cukry: | 3,9g | ||
Vláknina: 3,5 g: | 12,2g | ||
Soľ: | 2,5g | ||
Hořčík - nezbytný minerál pro vaše zdraví a pohodu
Trápí vás únava, křeče nebo nespavost? Možná vám chybí hořčík! Přečtěte si, kde ho najít v přírodě i bylinách a jak podpořit svou pohodu.
Kofein - energie z přírody a jak ji moudře využít
Ponořte se do fascinujícího světa kofeinu - přírodní látky s povzbuzujícími účinky, která provází lidstvo staletími. Prozkoumejte s námi sílu přírody.
nie je skladom
Miesto dodania SK | 3,50 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.