Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Zreje ako víno a láska k nemu kvitne v každom veku. Áno, stále hovoríme o čaji a možno o najlepšom čaji, aký ste kedy pili. Alebo si svoju lásku k nemu budete musieť "vypiť", ale určite sa skôr či neskôr stane jedným z vašich najobľúbenejších. Veď hovoríme o praotcovi všetkých čajov! Ide o Pu erh, Pchu erh alebo ak dávate prednosť Pu'eru... Čierny čaj z rozprávkovej krajiny zvanej Yunnan.
Tam, kde sa pretínajú hranice Číny, Laosu a Vietnamu, kde sa hory takmer dotýkajú oblohy a údolie pretína rieka Mekong, leží provincia Yunnan. Nadmorská výška tu nie je nižšia ako 1000 metrov nad morom a na úpätí hôr sa nachádzajú čajové záhrady, kde sa čajové lístky zbierajú už po stáročia pomocou rebríkov a drevených košov. Po starostlivom spracovaní sa dostanú na náš stôl. A práve Pu-erh je jedným z nich.
Jeho názov pochádza z mesta Pu Erh, kde sa pestuje už po stáročia. Práve tento čaj sa považuje za otca všetkých čajov, keďže v Číne je známy už viac ako 1 700 rokov. Zároveň platí, že čím je Pu Erh starší, tým viac sa prejavuje jeho chuť. A má tiež pozitívny vplyv na náš organizmus. Dokazuje to aj fakt, že jeho účinky opísal slávny čínsky lekár Čao Süe-min a že sa vyskytuje aj v tradičnej čínskej medicíne.
Keďže čajovníky, z ktorých sa Pu erh spracováva, sa nachádzajú vo vysokých nadmorských výškach, zber listov je jeden z najnáročnejších. Zber sa začína skoro ráno a zvyčajne ho vykonávajú ženy zberačky s veľkými prútenými košmi na chrbte. Často musia liezť po rebríkoch na strmých úpätiach hôr, aby nazbierali najkvalitnejšie listy.
V minulosti sa plné kríky čajových lístkov nosili do mesta Pu Erh na ďalšie spracovanie. Dnes už zberači nemusia prekonávať niekoľkokilometrovú vzdialenosť a proces sa zjednodušil, aby sa vyhovelo celosvetovému dopytu. Pri tomto druhu čaju sa zbiera púčik s 3 až 4 lístkamia po zbere sa lístky nechajú zvädnúť buď priamo na slnku, alebo ich pestovatelia ohrievajú. Ďalším procesom je ohrievanie v panviciach. Tento postup sa nazýva "shaqing " alebo "zabíjanie zelených", pretože sa oslabujú enzýmy. Výsledok tohto procesu sa nazýva Mao-chcha, ktorý sa varí v pare, lisuje, triedi a odváža na trh alebo na ďalšie spracovanie.
Pu Erh je čaj, ktorý si po prvom dúšku buď zamilujete, alebo ho budete nenávidieť a budete si musieť nájsť cestu k nemu. A my veríme v šťastné konce. Ak ste milovníkom čierneho čaju, jeho zemitá chuť, čierny nálev a typická aróma vás pohltí. Aj keď Pu Erh je vlastne taký čierny čaj len na pohľad a my ho zaraďujeme medzi červené čaje. Teda také, pri ktorých sa lístky čierneho čaju ešte len fermentujú.
Pu Erh je tiež zásobárňou zdraviu prospešných látok. Obsahuje polyfenoly, vitamín E a minerálne látky - železo, horčík, vápnik, meď a mangán.
Na prípravu čaju sa použije jedna vrchovatá čajová lyžička, ktorá sa zaleje 200 ml vriacej vody a nechá sa zakrytá lúhovať aspoň 3 minúty. Ak máte radi viac trpkosti, môžete ho nechať lúhovať 5 minút. Ak chcete pripraviť čaj v pollitrovej kanvici , pridajte ďalšiu čajovú lyžičku. Chuť je zemitá a po krátkom lúhovaní mierne sladká, ale stále jemná. Nálev má tmavočiernu farbu, dokonca by sme sa nebránili povedať, že je čierny ako topánka. Vôňa je mierne sťahujúca. Keďže čaj obsahuje veľmi malé množstvo čajoviny, môžete si ho vychutnať večer.
Je horúce, sparné leto? Čo tak osviežujúci Pu Erh! Príprava je rovnaká ako pri horúcom nápoji, stačí pridať niekoľko kociek ľadu a kvapku citróna.
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
1000 ks skladom
UPS - doručenie 4 dni | 13. 1. | 4,58 € |
Miesto dodania SK | 9. 1. | 3,49 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.