Potřebujete poradit?

info@herbal-store.cz

Nákupný košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

CZK / EUR

Quinoa - biele semená

Chenopodium quinoa, Chenopodium quinoa, antioxidanty

  • Základné množstvo 500 g

4,34 €

500 g

ks

nie je skladom Kdy zboží obdržím?

Popis

Rastie v juhoamerických Andách, má vysoký obsah živín a podľa riaditeľa Svetovej potravinovej organizácie Josého Graziana da Silvu "Quinoa je pokladom pre svetovú obživu". Malé biele guľôčkysúčasťou jedálnička juhoamerických Indiánov už 6 000 rokov, ale dnes sa už udomácnili aj v našej kuchyni. A to všetko vďaka jej jedinečnému zloženiu, ktoré je plné minerálov, vitamínov a bielkovín.

"Zrno Inkov", ktoré bolo takmer vyhubené

A to by bola škoda, pretože by sme prišli o jednu z najzdravších plodín na planéte a bola by to naša vina, Európania! Quinoa sa v hornatých Andách pestuje už niekoľko tisícročí a bola dôležitou súčasťou stravy miestnych Inkov. Pridávali ju takmer do všetkého, aby zabezpečili každodenný prísun dôležitých látok pre svoje telo. Veľký úpadok na stal po vylodení španielskych vojsk, keď pestovanie im neznámej quinoy nahradili európske obilniny a táto odolná rastlina bola odsunutá do odľahlých juhoamerických lokalít.

Zlom nastal v roku 1975, keď sa začala vracať do povedomia miestneho obyvateľstva, a bol to už len krôčik k tomu, aby sme sa o quinoe dozvedeli. Dnes sú najväčšími pestovateľmi Bolívia a Peru, ale USA pomaly dobiehajú jej pestovanie. V Európe by sme pestovateľov našli najmä v Holandsku, Nemecku, Dánsku a vo Veľkej Británii.

Robustná jednoročná rastlina s farebnými listami

Quinoa znamená pre Inkov "matka všetkých obilnín", hoci samotná quinoa nie je obilnina a má oveľa bližšie k špenátu, červenej repe alebo mangoldu, čo sú príbuzné druhy. My ju zaraďujeme do čeľade láskavcovitých, a pretože ju používame podobne ako iné obilniny, nazývame ju pseudoobilnina.

V českých publikáciách by sme ju našli pod názvom Merlík čili a latinský názov je Chenopodiu quinoa. Je vysoká 12 metre, má vzpriamené stonky a môže byť rozvetvená alebo nerozvetvená. Listy sú zaujímavé tým, že v priebehu rokov menia farbu. V mladom veku majú listy quinoy zelenú farbu, ale ako dozrievajú, menia sa na červenú, žltú alebo dokonca fialovú. Kvety sú usporiadané v strapcoch a plodom je nažka. Semená sú maximálne 2,5 mm dlhé, po stranách sploštené a podobne ako listy majú niekoľko farieb. Môžeme vidieť čierne, hnedé, fialové, oranžové, žlté, červené alebo fialové semená.

Proteínová bomba s množstvom vitamínov a minerálov

Ešte obdivuhodnejšie ako jej účinky je jej zloženie. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nevyrába, a preto ich musíme prijímať s potravou. Obsahuje aj celý rad minerálov vrátane horčíka, železa, selénu, medi, mangánu, fosforu, zinku a vápnika. Okrem toho obsahuje komplex vitamínov skupiny B (B1, B2 a B6) a vitamín E. Quinoa je tiež bohatá na bielkoviny a omega-3 aomega-6 nenasýtené mastné kyseliny.

Vhodná pre vegánov, vegetariánov a ľudí trpiacich celiakiou

Malé biele semienka sú mäkké, ľahko stráviteľné, nezaťažujú náš organizmus a nenadúvajú. Keďže nie sú obilninou, neobsahujú lepok, a preto si ich môžu bez problémov vychutnať aj ľudia trpiaci celiakiou. Vďaka vysokému obsahu bielkovín sú vhodné aj pre vegetariánov a vegánov a Quina by nemali ignorovať ani športovci. Je to kvalitná strava s potrebnými živinami a podporuje aj rast svalovej hmoty.

S Quinou v kuchyni!

Keďže semienka majú neutrálnu chuť, dajú sa pridať takmer do všetkého a fantázii sa medze nekladú. Quinou nechajte namočenú vo vode asi 5 minút a potom ju dôkladne prepláchnite, aby ste zabránili ponechaniu vonkajších šupiek, ktoré obsahujú saponíny a majú horkú chuť. Nemusíte sa obávať, nie sú jedovaté, slúžia len ako ochrana rastliny pred požitím.

Quinou pripravujeme podobne ako ryžu, po prepláchnutí ju vložíme do dvojnásobného množstva vody a varíme 20 minút. Hotové semená sú vzdušné, ľahké a trochu chrumkavé. Ak máte radi chrumkavosť, odporúčame quinou pred varením zľahka opražiť.

Quinoa má neutrálnu chuť, takže ju môžete pridať do müsli, šalátov, zeleninových panvíc, ako prílohu namiesto kuskusu, ale je vhodná aj ako prísada do koláčov, palaciniek alebo nanukov.

Použitie bez vedľajších účinkov

Quinoa má nielen obdivuhodné zloženiea priaznivé účinky, ale jej používanie je úplne neškodné. Jedinou nepríjemnosťou sú bolesti žalúdka, ktoré môžu pociťovať ľudia precitlivení na quinou, ale ide o veľmi zriedkavý jav.

Svět bylin
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí

Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí

Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.

Číst více
Vianočné darčeky plné prírody

Vianočné darčeky plné prírody

Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.

Číst více

Dotaz na produkt zavrieť
Načíst
Kedy dostanem tovar? zavrieť

nie je skladom

UPS - doručenie 4 dni 4,58 €
Miesto dodania SK 3,49 €

Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.

Hledání

Cookies

Používame súbory cookie na zabezpečenie správneho fungovania vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely a personalizáciu reklám od Googlu a ďalších spoločností. Kliknutím na tlačidlo „Povoliť všetko“ nám udelíte súhlas s ich zberom a spracovaním a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.