Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Viete, ako si predstaviť pravú chuť čínskych čajov? Jemný, sladký a s kvetinovým nádychom. Výnimočné. Presne ako čaj White Monkey. Nenechajte sa však oklamať farebnou etiketou, pretože práve sa vám predstaví jeden z najuznávanejších a najlepších zelených čajov. A je ich príliš veľa? Presvedčte sa sami, že je to tak právom.
Tento legendárny príbeh ste už možno čítali, ale možno vás minul. A my sa oň radi podelíme. K objavu čaju údajne došlo vďaka nehode, keď čínsky cisár Šen-nung vhodil čajové lístky do kotla s horúcou vodou. Ucítil zvláštnu vôňu a ochutnal vodu. Prekvapila ho nielen chuť, ale aj nový prílev energie. Dnes je pitie čaju veľmi populárne a na výber je mnoho druhov. Prečo si teda vybrať práve Bielu opicu?
Zelený čaj pochádza z kríka nazývaného čajovník čínsky (Camellia sinensis). Je vysoký takmer 20 metrov a zaraďuje sa do čeľade čajovníkovitých. Pochádza z juhovýchodnej Ázie a má biele kvety a kožovité listy. Tie sú 25 cm dlhé a približne 10 cm široké. Na spodnej strane môžeme vidieť vypuklé rebrovanie.
Existuje niekoľko vysvetlení, prečo má tento zelený čaj vo svojom názve opicu. Prvým dôvodom je vraj to, že tento druh čajovníka rastie v náročnom teréne Číny, kde mnísi vycvičili opice na zber čajových lístkov. Druhým dôvodom je, že názov je odvodený od delikátnosti čaju, ktorý možno prirovnať k opičej srsti, a posledným vysvetlením je, že v Číne je opica jedným z najobľúbenejších tvorov. Tak ku ktorej verzii sa prikláňate vy?
Pestovanie tohto čaju má tiež svoje pravidlá a podobne ako pri čaji Matcha alebo Gyokuro sa pri ňom uplatňuje niekoľko procesov. Biela opica rastie vo vyšších nadmorských výškach, najčastejšie na úpätí čínskych hôr. Zber sa vykonáva v jarných mesiacoch (marec až apríl), keď sa v skorých ranných hodinách ručne zbierajú rozstrapatené výhonky, ktoré sa musia spracovať v deň zberu. To nám dáva tušiť, že miestni pestovatelia majú pred sebou dlhú šichtu. Zber tohto druhu čaju sa vykonáva rýchlo, aby sa zabránilo oxidácii, a potom nasleduje parenie a sušenie. Robí sa to tak, aby sa nezničili antioxidanty.
Jedna čajová lyžička sa zaleje 150 až 200 ml teplej vody, ktorá by mala mať 70 až 75 °C (približne 2 minúty po zovretí vody), aby sa účinné látky nespálili. Čaj nechajte zakrytý lúhovať 2 až 3 minúty a vychutnajte si ho. Výluh nevyhadzujeme, ale môžeme ho použiť ešte 3-krát, odporúčame však zakaždým predĺžiť čas lúhovania o 1 minútu. Odhalia sa nové arómy a chute.
Nálev má tmavožltú farbu, vôňa šíriaca sa z práve pripravenej šálky je jemná, kvetinová a chuť? Sladká, pripomínajúca práve rozkvitnutú lúku. Po horkosti alebo trpkosti nie je takmer ani stopy. Biela opica je jemná a intenzívna.
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
1000 ks skladom
UPS - doručenie 4 dni | 13. 1. | 4,58 € |
Miesto dodania SK | 9. 1. | 3,49 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.