Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Kostarika je vôbec prvou stredoamerickou krajinou, kde sa pestujú kávovníky, a je tiež ďaleko pred svojimi rovesníkmi. V krajine je viac ako 400 miliónov kávovníkov, ale ani jeden z nich nie je Robusta. V prípade Kostariky si môžete byť istí, že pijete prvotriednu kávu Arabica s jemnými sladkými tónmi čokolády a orechov. Pre túto kávu sa spája horúce podnebie, horské vetry, vyhasnuté sopky, jemná starostlivosť miestnych obyvateľov a história siahajúca až do roku 1779.
Prvé kávovníky boli do krajiny privezené v roku 1779 priamo z ich africkej domoviny, Etiópie. Okrem toho bola Kostarika prvou stredoamerickou krajinou, ktorá vyvážala kávu spolu s banánmi, a dodnes sú tieto dve komodity hlavnými hnacími silami kostarickej ekonomiky. Samotný vývoz kávy tvorí až 25 % všetkých príjmov.
V roku 1832 začala Kostarika vyvážať svoju kávu do Čile, ktoré ju potom dodávalo do celého sveta. Má to však háčik. Čilčania vydávajú kostarickú kávu za svoju vlastnú, preberajú kostarické meno a robia z neho svoje vlastné. Prechádza im to rok, kým sa Briti vyberú do Čile, aby sa oboznámili s výrobou takejto lahodnej kávy. V Čile tak museli prezradiť skutočného výrobcu, Spojené kráľovstvo začalo do kostarického kávového priemyslu výrazne investovať a až do druhej svetovej vojny bolo výhradným odberateľom.
Káva v Kostarike pomohla výrazne zlepšiť život tamojších ľudí. Odrazilo sa to nielen v zlepšení dopravnej infraštruktúry, ale hlavné mesto San José bolo po New Yorku, Paríži a Londýne štvrtým mestom s elektrickým osvetlením. V roku 1821 Kostarika vyhlasuje nezávislosť od Španielska a novovzniknutá vláda, vedomá si bohatstva, ktoré sa v červenom ovocí skrýva, ponúka bezplatnú pôdu každému, kto sa zaviaže pestovať kávu na vývoz. 17 000 kávovníkov je vysadených aročne sa vyveziepribližne 100 kg kávy. V 20. storočí však rozmach Kostariky pozastavila hospodárska kríza, ale vláda opäť pomohla tisícom poľnohospodárov udržať ich plantáže a založila kávové združenie, ktoré sa dnes nazývaInštitút kostarickej kávy (ICAFE). Od druhej svetovej vojny dopyt po kostarickej káve rastie a v 80. rokoch sa výnosy dokonca zdvojnásobili. V dôsledku toho sa pestovatelia rozhodli pre radikálny krok a všetky kávovníky Robusta sa v krajine prestali pestovať a v súčasnosti sa nachádzajú len sporadicky v domácnostiach starších farmárov, ktorí ich používajú na vlastnú spotrebu. Týmto krokom si Kostarika upevnila svoje postavenie na medzinárodnom trhu a v súčasnosti je súčasťou mnohých medzinárodných združení vrátane Fair Trade, a hoci sa v oblasti vývozu nemôže rovnať juhoamerickým gigantom, v oblasti kvality je to naopak.
Zber kávy v Kostarike prebieha buď od októbra do decembra, alebo od decembra do februára a čas zberu závisí od viacerých faktorov. V minulosti sa na zbere kávy zúčastňovali celé kostarické rodiny so školopovinnými deťmi (treba dodať, že v Kostarike sa kladie dôraz na vzdelávanie a venuje sa mu až 30 % rozpočtu), a tak kvôli zberu zanedbávali svoje povinnosti. Vláda chcela vyjsť v ústrety svojim obyvateľom a školské prázdniny sú teraz oficiálne stanovené od decembra do februára. Samotní Kostaričania však nedokázali držať krok s takým vysokým dopytom a začali sa najímať zberači zo susedných krajín, najmä z Nikaraguy a Panamy, čo takmer vytlačilo miestne obyvateľstvo, ktoré využíva voľno svojich ratolestí na rekreáciu.
Zber kávy sa začína ráno, zberači majú okolo pása vedro, ktoré váži presne 13 kilogramov a nazýva sa cajuela. Dávajú do nich červené, zrelé čerešne. Zmena sa zvyčajne končí po 8 hodinách a za jeden deň zberači dostanú 2 až 4 USD za takto naplnené vedro, jeho naplnenie im trvá asi 40 minút.
Po zbere nasleduje spracovanie, ktoré sa v Kostarike vykonáva výlučne mokrou cestou. Ovocie sa najprv zbaví dužiny pomocou lisu a potom sa umyje. Pri umývaní sa vytriedia dobré plody od nevhodných a fermentujú sa v kadiach približne osem hodín . Potom sa ovocie položí na slnko na ležadlá a suší sa dva týždne. Aby sa zabránilo zaparovaniu, zrná sa neustále prehadzujú hrabľami. Potom sa uložia do jutových vriec a čakajú ďalších šesť mesiacov na vývoz. Týmto spôsobom stratí zrno až 90 % svojej vlhkosti. V súčasnosti sa v Kostarike nachádza 8 kávových oblastí a celkovo sa Kostarika podieľa 1,8 % na svetovej produkcii kávy.
Naša káva je pomenovaná podľa regiónu, v ktorom bola vypestovaná. Tarazzu sa nachádza asi hodinu cesty od hlavného mesta San José a je známa svojou kvalitou. Takmer 35 % celkovej produkcie Kostariky pochádza z Tarazzu. Táto oblasť dokáže uspokojiť nielen kvalitu, ale aj kvantitu, pričom si rok čo rok udržiava rovnakú kvalitu. Kávovníky sa pestujú vo vysokých nadmorských výškach , približne 1 600 m n. m. , a káva je čistá, svieža a s jemnými sladkými a ovocnými tónmi.
Kostarická káva je znakom vyváženosti, jemnosti a sladkosti, preto si ju obľúbili najmä ženy. Má jemnú čokoládovú, karamelovú chuť, ktorú dopĺňajú tóny ovocia a citrusov. Kyslosť je citeľná, ale príjemne dopĺňa chuťový profil tejto kávy. Pri prvom dúšku sa môže zdať mierne korenistá, ale potom sa rozplynie a objavia sa len vyvážené tóny. Naša káva je vhodná na espresso, má plné telo s hustou penou. Aróma je príjemná, mierne sladká a môže nám pripomínať mliečnu čokoládu alebolieskové oriešky.
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
1000 ks skladom
UPS - doručenie 4 dni | 13. 1. | 4,58 € |
Miesto dodania SK | 9. 1. | 3,49 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.