Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Nikaragua ponúka takmer všetko. Kúpanie v Tichom alebo Atlantickom oceáne, najväčšie jazero v Strednej Amerike s jediným žijúcim sladkovodným žralokom na svete, hory, sopky, koloniálne stavby... A to všetko si môžeme vychutnať so šálkou vynikajúcej kávy od miestnych výrobcov. Odborníci tvrdia, že je najlepšia , akú ste kedy pili. My zasa tvrdíme, že každý, kto miluje čokoládu s vyváženou kyslosťou, by po nej mal siahnuť zo všetkých síl.
Nikaragua je jednou z najchudobnejších krajín Strednej a Južnej Ameriky, približne 70 % obyvateľstva vie čítať a písať. dlhotrvajúce spory o moc, občianske nepokoje a hospodárska kríza na začiatku storočia prispeli k nedostatočnému priemyselnému a obchodnému rozvoju, takže Nikaragua je predovšetkým poľnohospodárskym štátom vyvážajúcim kávu, kukuricu, cukrovú trstinu, ananásy a pomaranče. Pre porovnanie, poľnohospodárstvo tvorí 42 % hospodárstva, zatiaľ čo priemysel len 15 %.
Prvé kávovníky sa v Nikarague začali pestovať v polovici 19. storočia a dnes sa v krajine nachádzajú tri hlavné oblasti pestovania - okolo Tichého oceánu, v centrálnej vysočine a v nížinách okolo pobrežia Atlantického oceánu. Kávu v Nikarague pestujú najmä drobní poľnohospodári,ktorých je v súčasnosti približne 45 000 a ktorí každoročne zamestnávajú až milión ďalších ľudí, čo v krajine so 6 miliónmi obyvateľova takmer 40 % nezamestnanosťou nie je zanedbateľné číslo. Okrem kávovníkov pestujú poľnohospodári aj iné plodiny, ako sú banány, mango a ananásy. Káva má veľký podiel na hospodárstve Nikaraguy; práve kávovníky začali obnovovať hospodárstvo zasiahnuté krízou na prelome 19. a 20. storočia a pre tisíce chudobných vidiečanov je káva hlavným zdrojom obživy. V deväťdesiatych rokoch 20. storočia získaval rozpočet Nikaraguy len z vývozu kávy až 140 miliónov USD ročne; dnes je to, samozrejme, ešte významnejšia suma.
Podobne ako v Kolumbii a Ekvádore sú aj nikaragujskí poľnohospodári združení do družstiev. Úplne prvé vzniklo na začiatku 20. storočia, ale počas tohto obdobia sa niekoľkokrát rozpadlo, obnovilo alebo rozdrobilo na menšie družstvá v rôznych oblastiach. Dnes je situácia taká, že väčšina družstiev pôsobí pod hlavičkou spravodlivého obchodu. Ide o organizáciu, ktorá združuje poľnohospodárov z chudobných a rozvojových krajín a pomáha im vyjednávať spravodlivé trhové podmienky. Kladie dôraz nielen na dodržiavanie pracovných podmienok, ale aj na ekológiu a pomáha im s marketingovými a predajnými stratégiami.
V Nikarague sa kávové plody môžu zbierať od októbra do apríla a zberači nosia na chrbte prútené koše, do ktorých plody ukladajú. Na spracovanie sa musia zbierať len zrelé, červené bobule, ale keďže zberači dostávajú platbu za kilogram, často zbierajú nezrelé bobule, aby umelo zvýšili hmotnosť. V priemere sú zberači schopní nazbierať 60 kg ovocia za jeden deň. Pracovný čas sa zvyčajne začína skoro ráno a končí okolo 14.00 hod. Farmy v Nikarague sa nachádzajú v dažďovom pralese, niekoľko desiatok kilometrov od veľkých miest. Zberači sú preto privážaní autobusmi, zostávajú tu týždeň a potom sú odvážaní späť do miest.
Kým sa práca zberačov skončí, začína sa opäť práca spracovateľského závodu. Ovocie sa vloží do lisu, ktorý odstráni šupku, a zrná a dužina sa vložia do kadí, kde sa asi 12 hodín fermentujú. Počas tejto doby sa oddeľuje aj dužina od zrna. Potom nasleduje proces prania, pri ktorom sa zrná rozdelia na kvalitné a nekvalitné. V ďalšej drevenej hrádzi, kam sa dostalo len kvalitné hrozno, sa opäť triedi, pretože niektoré chybné kusy unikli oku pozorného triediča. Káva sa potom rozloží na "africké gauče " a nechá sa sušiť na slnku a po dosiahnutí určitej vlhkosti sa suší v sušiarňach. Káva sa potom nechá dva mesiace odpočívať v jutových vreciach a potom sa pripraví na vývoz.
Naše kávové zrná majú označenie SHG (Strictly High Growing), čo znamená, že boli vypestované v nadmorskej výške 1 500 metrov. Vďaka tomuto označeniu je to jedna z najkvalitnejších káv, ktoré Stredná Amerika ponúka. Chuť má nádych čokolády s mierne korenistým nádychom. To všetko je príjemne vyvážené jemnou kyslosťou, ktorá je v chuti citeľná, ale príjemne dopĺňa celú chuť. Je jemná, príjemne sa rozlieva v ústach a nie je v nej ani stopa po horkosti alebo trpkosti. Vôňa je aromatická, opäť cítiť stopy čokolády, ktoré sa do nej miešajú. Naša káva je vhodná na prípravu espressa, ktoré má hustú penu, ktorá vydrží až do posledného dúšku.
Kávu zomeliemena požadovanú hrubosť. Na prípravu mletej kávy použite 2 čajové lyžičky na 250 ml vody. Teplotavody pri zalievaní by mala byť 95 °C.
Zahřejte se domácí bylinkovou koupelí
Pojďme se společně ponořit do světa bylinných koupelí a objevit jejich kouzlo.
Chcete zažiť čarovné Vianoce plné prírody? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na vianočné darčeky inšpirované prírodou.
1000 ks skladom
UPS - doručenie 4 dni | 13. 1. | 4,58 € |
Miesto dodania SK | 9. 1. | 3,49 € |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.